Koronavírus: eddig marad a szervezetben

Az enyhe koronavírus-fertőzéssel kezelt betegek felénél a tünetek megszűnése után még legalább nyolc napig jelen van az új koronavírus - közölték a kínai kutatók.

20 napos karantén kellene - olvassa el a részleteket!

A kutatók a pekingi PLA Általános Kórházban január 28-a és február 9-e között kezelt 16 koronavírusos beteg esetét mutatták be. A páciensek átlagéletkora 35,5 év volt. A kutatók több napon is garatmintákat vettek és elemezték azokat. "Tanulmányunk legjelentősebb megállapítása az, hogy a betegek felénél rejtőzködött a vírus, még a tüneteik megszűnésekor is" - emelte ki Lokesh Shrama, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának instruktora, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

koronavírus, koronavírus tünetek, koronavírus kimutatás
A tünetek megszűnése után is 2 hét karantén javasolt. Fotó: Getty Images

Tünetek nélkül is fertőznek a betegek

A vizsgált koronavírusos betegeknél az elsődleges tüntetek a láz, a köhögés, a torokfájás és a nehéz légzés voltak. Egy beteg kivételével öt nap volt a lappangási időszak, a tünetek pedig átlagosan nyolc napig tartottak. A tünetek megszűnése után pedig még legalább 1, de akár 8 napig is fertőzőképesek voltak a páciensek.

Mit tehetünk?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinek enyhe légzőszervi tünetek jelentkeznek a koronavírus-fertőzés következtében, az a panaszok megszűnése után is még 2 hétig maradjon otthoni karanténban, hogy biztosan ne fertőzhessen meg másokat. A lényeg tehát az, hogy ugyanolyan gondossággal kell kezelni a tünetmentes, éppen csak talpra állt betegeket is, mint a tünetekkel bírókat.

Azt még nem tudni, hogy ez az állítás igaz-e a jóval sebezhetőbb betegek, például az idősek vagy az immunhiányos betegek esetében. Az egyik szerző szerint viszont súlyosabb kimenetelű koronavírus-fertőzés esetén akár hosszabb ideig is tarthat a rejtőzködési idő.

97 éves koreai nő épült fel a koronavírusból - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)