Koronavírus: eddig marad a szervezetben

Az enyhe koronavírus-fertőzéssel kezelt betegek felénél a tünetek megszűnése után még legalább nyolc napig jelen van az új koronavírus - közölték a kínai kutatók.

20 napos karantén kellene - olvassa el a részleteket!

A kutatók a pekingi PLA Általános Kórházban január 28-a és február 9-e között kezelt 16 koronavírusos beteg esetét mutatták be. A páciensek átlagéletkora 35,5 év volt. A kutatók több napon is garatmintákat vettek és elemezték azokat. "Tanulmányunk legjelentősebb megállapítása az, hogy a betegek felénél rejtőzködött a vírus, még a tüneteik megszűnésekor is" - emelte ki Lokesh Shrama, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának instruktora, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

koronavírus, koronavírus tünetek, koronavírus kimutatás
koronavírus, koronavírus tünetek, koronavírus kimutatás

Tünetek nélkül is fertőznek a betegek

A vizsgált koronavírusos betegeknél az elsődleges tüntetek a láz, a köhögés, a torokfájás és a nehéz légzés voltak. Egy beteg kivételével öt nap volt a lappangási időszak, a tünetek pedig átlagosan nyolc napig tartottak. A tünetek megszűnése után pedig még legalább 1, de akár 8 napig is fertőzőképesek voltak a páciensek.

Mit tehetünk?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinek enyhe légzőszervi tünetek jelentkeznek a koronavírus-fertőzés következtében, az a panaszok megszűnése után is még 2 hétig maradjon otthoni karanténban, hogy biztosan ne fertőzhessen meg másokat. A lényeg tehát az, hogy ugyanolyan gondossággal kell kezelni a tünetmentes, éppen csak talpra állt betegeket is, mint a tünetekkel bírókat.

Azt még nem tudni, hogy ez az állítás igaz-e a jóval sebezhetőbb betegek, például az idősek vagy az immunhiányos betegek esetében. Az egyik szerző szerint viszont súlyosabb kimenetelű koronavírus-fertőzés esetén akár hosszabb ideig is tarthat a rejtőzködési idő.

97 éves koreai nő épült fel a koronavírusból - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció