Koronavírus: drámai a helyzet Európában

Néhány órán belül átlépi a koronavírus-fertőzöttek száma a 200 ezret, ennek 39 százaléka, azaz valamivel több mint 77 ezer beteg Európában van. Nem véletlen hát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója Hans Kluge, merészebb intézkedésekre szólította fel az öreg kontinens országait, mondván mára Európa vált a koronavírus-világjárvány epicentrumává.

Nyolc újabb ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, így 58-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma Magyarországon. Kattintson a részletekért.

Világviszonylatban a koronavírus-járvány áldozatainak száma szerda 10 órás adatok alapján megközelíti a 8000-et. A járvány már hivatalosan is több emberéletet követelt Európában (3413), mint Kínában (3122). A kontinens országai közül a helyzet továbbra is Olaszországban a legdrámaibb, az összes európai halott 73 százaléka olasz. Szerencsére a gyógyultak száma is növekszik, a világon eddig 82 ezren győzték már le a COVID-19-et.

Mint arról a HáziPatika.com-on folyamatosan beszámolunk, számos európai ország döntött határzárakról és a közösségi életet érintő - gyakran drasztikus - korlátozásokról. A kontinensen legsúlyosabban érintett Olaszország még előző szerdán rendelt el országos kijárási tilalmat. Itáliában drámai mértékben, egy nap alatt 345-tel 2503-ra emelkedett a halottak száma. A fertőzötteké 31 506, 12 százalékkal több, mint hétfőn.

A hétvégén Spanyolország is ilyen lépésre szánta el magát. Az országban a fertőzöttek száma meghaladta a 11 ezret, és több mint ötszáz ember hunyt el eddig COVID-19-ben.

Franciaország pedig, ahol eddig 148 ember vesztette életét és 7700-an betegedtek meg, kedd délutántól vezetett be kijárási korlátozást, és 100 ezer rendőrt kivezényeltek az utcákra ennek a betartatására.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Németországban is közel 10 ezer beteg van

Németországban, ahol meredeken nő a fertőzöttek száma, a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) kedden a legmagasabbra emelte a járványügyi figyelmeztetés szintjét az új tipusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése miatt, a szövetségi kormány pedig a világ összes országára utazási figyelmeztetést adott ki. Országszerte szerda délelőtt 9877 fertőzést tartottak számon. A járványban 26 ember halt meg.

Hollandiában szigorú intézkedéseket vezettek be afertőzésterjedésének feltartóztatására, bezárnak egyebek mellett minden iskolát, kávéházat és éttermet. Az országban a megerősített fertőzések száma 1710, s 43-an haltak meg a betegségben.

A Portugáliához tartozó Madeirán karanténba helyezték egy szálloda vendégeit, mert egy holland vendégnél diagnosztizálták a koronavírust - közölte kedden a sziget önkormányzata.

Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 407 páciens szervezetében azonosították az új koronavírust - közölte kedd délután a brit egészségügyi minisztérium. A friss adatok alapján a brit hatóságok eddig 50 442 szűrést végeztek, ezek eredményei között 1950 pozitív leletet azonosítottak.

Kövesse nyomon a koronavírus-járványt a HáziPatika.com Európa járvány-térképe segítségével, ahol naponta frissülő adatokat közlünk, kizárólag hiteles forrásokra támaszkodva. Kattintson és nézze meg a térképet.

A WHO munkatársai is megbetegedtek

A WHO két Genfben dolgozó munkatársánál is kimutatták a vírust, őket otthonaikban elkülönítették.

Negatív lett a vírustesztje azon lengyel kormánytagoknak, akik az előző heti kormányülésen találkoztak a vírussal fertőzött környezetvédelmi miniszterrel, Michal Wossal. Az érintett miniszterek esetében az egészségügyi felügyelet feloldotta a házi karantént. Az országban szerda délelőttig 238 személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzést, és öt idős ember halt bele a betegségbe.

Nyilvánosan elnézést kért Andrej Babis cseh miniszterelnök, hogy az országban nagy a hiány védőmaszkokból, amelyeket a koronavírus elleni védekezés céljából vásárolnak rendkívüli méretekben az egészségügyi intézetek és a lakosság. Szerda délelőtt Csehországban 434 fertőzöttet tartottak nyilván.

Luxemburgban a kormány három hónapig tartó szükségállapotot hirdetett ki kedden, továbbá az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntött, valamint mindenkit otthon maradásra kértek. A határokat ugyanakkor egyelőre nem zárják le.

Bosznia-Hercegovinában, ahol eddig 34 fertőzöttet regisztráltak, veszélyhelyzetet hirdettek. Moldovában pedig, ahol 30 ismert beteg van, kedden rendkívüli állapotot rendeltek el.

Ez a helyzet a közvetlen szomszédban

Ausztriában kedden azonnali hatállyal vesztegzár alá helyezték Vorarlberg tartomány Arlberg régióját, mert a 1500 fős Lech településen öt esetet észleltek. Az országban a fertőzöttek száma rohamosan nő, 1332 betegről és 4 halálestről tudósítanak a friss adatok.

Szlovákiában eddig közel 100 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, halálos áldozata egyelőre nem volt a járványnak.

Az ukrán kormány tovább szigorította kedden az óvintézkedéseket, elrendelve a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok bezárását, illetve a tömegközlekedés korlátozását. Az országban eddig 14 fertőzöttet azonosítottak és 2-en vesztették életüket.

Szerbiában, ahol eddig 72 fertőzöttet regisztráltak, keddtől leállt szinte minden hivatali ügyintézés is, és megkezdődött a távoktatás.

Romániában a legfrissebb adatok szerint 217 fertőzöttet tartanak nyilván, haláleset nem volt. Bukarestben elkülönítik a Bucur szülészetet a koronavírussal fertőzött várandós nők számára, az ide beutalt pácienseket pedig más szülészetek veszik át.

Milliók halhatnak bele

Eközben tanítási szünetet rendelt el március 21-től április 12-ig az orosz főváros közoktatási intézményeiben Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere. Oroszországban eddig mindössze 114 esetről számoltak be.

Az eddigi legdrámaibb figyelmeztetést intézte kedden az iráni állami tévé a lakossághoz: szakértővel tudatta, hogy milliók halhatnak bele a járványba, ha az emberek tovább utazgatnak és nem törődnek az egészségügyi előírásokkal. A felhívás azt követően hangzott el, hogy hétfő éjjel konzervatív síita hívők feldühödött tömege betört hatóságilag lezárt szentélyekbe. A Közel-Keleten eddig mintegy 18 ezer koronavírusos megbetegedést erősítettek meg, ezek 90 százalékát Iránban. Keddre - egy nap alatt - 13 százalékkal emelkedett a halálozási hányad: további 135 emberrel végzett a kór, így a ragály hallottjainak száma Iránban kedd délre 988-ra nőtt.

Az izraeliek csakis a feltétlenül szükséges esetekben hagyhatják el otthonukat az egészségügyi minisztérium keddi rendelete szerint. Izraelben jelenleg 324 fertőzöttről tudnak.

Chile, Guatemala, Kolumbia és Venezuela is bejelentette, hogy megtiltja a belépést területére.

Magyarokat menekítettek ki a koronavírus miatt lezárt panamai fesztiválról - olvassa el az erről szóló cikket az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés