Koronavírus: aki tud, segít

A koronavírus-járvány Magyarországon is nehéz helyzetet teremt - főként az egészségügyben dolgozók számára. Azonban egyre több kezdeményezés indul el országszerte azzal a céllal, hogy segíteni tudják a vírus elleni küzdelmet - ki-ki a saját eszközével.

A koronavírus terjedése sok mindent megváltoztatott Magyarországon is. Korlátozták például az éttermek nyitvatartását és bezárták a színházakat, a munka azonban ezeken a helyeken sem állt meg. Csak a vendégek kiszolgálása és a közönség szórakoztatása helyett most mindenki arra fókuszál, hogy könnyebb legyen átvészelni a koronavírus okozta helyzetet.

Ingyen ebéd és mosógép

Egy veszprémi étterem a megyei kórház sürgősségi osztályán dolgozóknak napi 15 adag ebédet ad ingyenesen a járvány végéig. Egy veszprémi cég mosógépet ajánlott fel a kórház sürgősségi osztályának, az egyik tapolcai étterem pedig a mentőket látja el meleg ebéddel. Azonban nemcsak az étel lehet nagy segítség a koronavírus-járvány idején: a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórháza, valamint a kistérségi szociális intézmény dolgozóinak a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet fennállása alatt biztosítják az egész város területén az ingyenes parkolást.

koronavírus, koronavírus színház, koronavírus egészségügy, koronavírus segítség, koronavírus étterem, koronavírus szájmasz
koronavírus, koronavírus színház, koronavírus egészségügy, koronavírus segítség, koronavírus étterem, koronavírus szájmasz

Jelmezek helyett szájmaszkok

Már egyre több helyen gyártanak szájmaszkokat Magyarországon - olvassa el korábbi cikkünket!

Közben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagjai egészségügyi maszkok gyártásába kezdtek, mivel a koronavírus-járvány miatt egyre nő a kereslet a szájmaszkok iránt. Első körben mintegy 600 maszk gyártását tervezik, ezeket a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórháznak, a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetnek és a Veszprémben működő idősek otthonának ajánlják fel. Többek között varrodai dolgozók, kellékesek, szervezők, fodrászok és tárvezetők vesznek részt a munkában, akik egymástól elszigetelten dolgoznak a színház előcsarnokában és varrodáiban, betartva a higiéniai előírásokat.

Tanácsokkal és pénzzel is segítenek

A koronavírus-járványra való tekintettel Kaposváron telefonos konzultációs szolgáltatást indított a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház. A kezdeményezés célja a személyre szóló tanácsadás és annak eldöntése, hogy a beteg állapota sürgős beavatkozást igényel-e, vagy az ellátás elhalasztható. Szombathely polgármestere, Nemény András pedig bejelentette, hogy az önkormányzat pénzintézeti számlája mellett egy alszámlát nyitottak, amelyre azoknak a pénzadományait várják, akik anyagilag segíteni tudják a koronavírus elleni küzdelmet. Ő maga a veszélyhelyzet megszűnéséig havonta kétszázezer forintot utal át a számlára a saját fizetéséből.

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció