Koronavírus: a betegek ötöde súlyos állapotú

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban - közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón.

Rohamosan terjed a világban a koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma mára meghaladja a 300 ezer főt. Részletek itt.

Szlávik János beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember - egy 65 és egy 75 éves nő - hunyt el koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés (COVID-19) következtében. Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké pedig 69 év.

Jelenleg 49 koronavírus-fertőzöttet ápolnak a Szent László Kórházban
Jelenleg 49 koronavírus-fertőzöttet ápolnak a Szent László Kórházban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is, a szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a végzetes kimenetel pedig extrém ritka a COVID-19 kapcsán. Hozzátette, további gyógyultakat engedtek ki a kórházból. Köztük vannak 40 és 60 év körüliek egyaránt. Jelenleg 49 embert ápolnak a Szent László Kórházban. A betegek felének enyhe vagy közepes tünetei vannak, úgy mint köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak.

A betegség lefolyásáról szólva Szlávik János elmondta, a betegek 20 százalékánál néhány napos köhögés után magasabb láz, köpetürítéssel járó köhögés, rendkívülifejfájásés gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség súlyos stádiumba vált át. Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart - mondta, megjegyezve, hogy a jelenleg intenzív osztályon ápolt egyik beteg például két hete lélegeztetőgépen van már.

Azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthonukban várhatják a gyógyulást, ami általában két hetet vesz igénybe. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak.

"22 éves vagyok és koronavírus-pozitív. Sokáig vívódtam, hogy elmeséljem-e a történetemet, végül arra jutottam, hogy a koronavírus-fertőzésem naplója sokak számára jelenthet hasznos tudást, főleg a korombeliek körében" - írta a Twitteren a Kaliforniában élő Bjonda Haliti. A fiatal lány személyes beszámolójáról részletesen olvashat az nlc.hu cikkében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)