Koronavírus: a betegek 5 százalékának lesz tüdőgyulladása

A koronavírus-fertőzöttek öt százalékánál alakul ki különböző súlyosságú tüdőgyulladás - közölte Madurka Ildikó tüdőgyógyász.

A beteg tüdő nagyon változatos, ezért fontos, hogy egyénre szabható legyen a lélegeztetési megoldás - emelte ki a szakember. Figyelmeztetett azonban, hogy ha a tüdő meggyógyul, és le tudják venni a koronavírusos beteget a lélegeztetőgépről, az jó hír, ám ilyenkor még csak egy csatát nyernek meg, a háborút nem.

koronavírus, koronavírus tüdő, koronavírus tüdőgyulladás, koronavírus betegek, koronavírus intenzív ellátás
koronavírus, koronavírus tüdő, koronavírus tüdőgyulladás, koronavírus betegek, koronavírus intenzív ellátás

Hosszú rehabilitáció szükséges

Koronavírus: újabb 31 millió maszkot kaptunk - részletek itt!

A koronavírusos betegeknek a tüdő gyógyulása után korai rehabilitációra van szükségük az intenzív osztályon, majd más osztályon, később pedig az otthonukban is rehabilitációra szorulnak. Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az függ attól is, hogy az adott páciens eredetileg milyen állapotban volt - ismertette az orvos. A teljes regenerálódás egy sportos fiatalnál is hetekbe telik, míg egy idősebb, eleve beteg szervezet esetében hónapokig is elhúzódhat a felépülés - tette hozzá.

Fontos a korlátozások betartása

A koronavírus-fertőzés elkerülésének érdekében nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a kijárási korlátozást - emelte ki Galgóczi Ágnes epidemiológus. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel, direkt úton terjed, a tapasztalati tények szerint pedig a kórokozó maximum kétméteres távolságból képes fertőzni. Ezért fontos, hogy az emberek távolságot tartsanak egymástól - hangsúlyozta. Az eddigi statisztikák alapján egyébként a betegek 80 százalékánál csak enyhe tünetek jelentkeznek, 15 százaléknál súlyos szövődmények alakulnak ki, 5 százalék pedig intenzív ellátásra szorul.

A tapasztalatok szerint a koronavírus az idősebb korosztályra és a krónikus betegségekkel élőkre a legveszélyesebb, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalok nem fertőződhetnek meg - figyelmeztetett az epidemiológus.

Egy cisztás fibrózisos amerikai kisfiú győzte le a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció