Koronavírus: 6 ezernél is több áldozat Olaszországban

Kína után Olaszországot sújtja a legnagyobb mértékben a tavaly év végén kirobbant koronavírus-járvány. A kór eddig az olaszoknál szedte a legtöbb áldozatot - a halálesetek száma a legfrissebb adatok szerint már a 6 ezret is meghaladta.

Hétfőn 602 új halálesetet és 3780 új koronavírusos beteget regisztráltak Olaszországban. Bár az új esetek száma az utóbbi 3 napban folyamatosan csökkent, ezek a számok még mindig ijesztően magasak. Csaknem 26 ezer fertőzöttet ápolnak a kórházakban, közülük több mint 3 ezren intenzív osztályon fekszenek. A koronavírus eddig országszerte 63919 embert fertőzött meg és 6078 áldozatot követelt. A gyógyultak száma 7423-ra emelkedett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus áldozatok, koronavírus Olaszország
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus áldozatok, koronavírus Olaszország

Még korai enyhülésről beszélni

Koronavírus: egymilliárd embernek kell otthon maradnia - kattintson a részletekért!

A jelenlegi enyhe, de szemmel látható csökkenés még nem elegendő ahhoz, hogy trendről lehessen beszélni. Még túl korai - mondta Silvio Brusaferro, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője. A mostani adatok ugyanis a két héte szigorított óvintézkedések előtti helyzet eredményei, ezért még várni kell a hosszabb távú következtetésekig. A polgári védelmi hatóság vezetője, Angelo Borrelli megjegyezte, hogy a számok a Lombardia tartomány mérséklődő adatai miatt csökkennek - itt vezették be elsőként a rendkívüli intézkedéseket a koronavírus-járvány megállítása érdekében. "Meg kell nézni, mi történik a következő időszakban Olaszország többi részén" - mondta. Úgy véli, hogy eddig sikerült fékezni a járvány déli irányba történő terjedését.

Bár az adatok fényt csillantanak fel az alagút végén, ez még nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehet a koronavírus-helyzet miatt bevezetett szigorú óvintézkedéseken - figyelmeztetett Giulio Gallera jóléti tanácsos. Úgy véli, most kell igazán ellenőrzés alatt tartani a járványhelyzetet, nehogy a számok ismét emelkedjenek.

Egészségügyi dolgozók is megfertőződtek

A friss adatok szerint már több mint 4800 egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Olaszországban - ez a kínai adat kétszerese. A beteg orvosok és ápolók közül 18-an bele is haltak a betegségbe.

Közben az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását a koronavírusos betegek kezeléséhez.

A járványhelyzet önmagában speciális, de vannak olyan életesemények, amelyek tovább nehezíthetik. Ilyen például az, amikor kórházba kerül a gyerekünk. Mit tehetünk ilyenkor? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső