Koronavírus: nem jut a szegény országoknak a gyógyszerekből

A WHO-főigazgató szerint "erkölcsi csőd", hogy a szegény országok nem tudják megfizetni a koronavírusos betegek kezelésére szolgáló készítményeket.

A koronavírus elleni gyógyszerek árának csökkentésére sürgette a gyógyszergyártó cégeket Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz erkölcsi csődről beszélt azzal összefüggésben, hogy míg ezek a vállalatok rekordbevételekre tesznek szert, addig a szegény országok nem tudják megfizetni a gyógyszerekért követelt magas árat. A WHO-főigazgató mindemellett nem említette egyik céget sem név szerint.

Fontos gyógyszerektől eshet el a szegény országok lakossága

Mint mondta, az alacsony kínálat és a magas árak mellett egyes országok nem engedhetik meg maguknak az életmentő gyógyszereket. "Elfogadhatatlan, hogy az utóbbi egy évszázad legsúlyosabb világjárványa közepette az életmentő, korszerű kezelési lehetőségek nem jutnak el mindenkihez, akinek erre szüksége van" - hangsúlyozta.

Életmentő kezelések nem juthatnak el a legszegényebb országokhoz. Fotó: Getty Images
Életmentő kezelések nem juthatnak el a legszegényebb országokhoz. Fotó: Getty Images

Tedrosz kiemelte: a WHO elfogadja azt, hogy a gyógyszeripari cégek újításait díjazni kell. "Ugyanakkor nem fogadhatunk el olyan árakat, amelyek az életmentő COVID-19 gyógyszereket csak a gazdagok számára teszik elérhetővé, míg a szegények ezeket nem engedhetik meg maguknak. Ez erkölcsi csőd" - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.   

A WHO több hasonló készítményt követően áprilisban ajánlotta a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett tablettájának alkalmazását. A készítmény a koronavírusos megbetegedések korai fázisában megvédheti a pácienst a súlyosabb szövődményektől.   

Gyógyszeripari cégek általában három árkategóriát alkalmaznak, hogy az alacsonyabb jövedelemszintű országok a tehetősebb államoknál jóval kevesebbet fizessenek a gyógyszerekért. Ugyanakkor hasonlóan a koronavírus elleni oltások körül tavaly kialakult helyzethez, a tehetősebb országok már nagyrészt biztosították a maguk számára a Covid-19-gyógyszerek első gyártási tételeit, így egyelőre ezekből csak kis mennyiség maradt elérhető.  

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)