Kórházba is kerülhetünk a macskaharapástól

Minden harmadik embernél olyan komoly sérüléseket okozhatnak a macskaharapások, hogy kórházi ellátásra szorulnak, ráadásul néhányukat meg is kell műteni. A cicatámadások ráadásul a fertőzés esélyét is növelik.

Miért lehet ilyen állatok hegyes fogában keresendő .

"A kutyák foga tompább, így bár komoly sérüléseket okozhatnak, mégsem juttatják olyan mélyre a kórokozókat és a hagyott seb is nagyobb" - mondta a kutatás vezetője, dr. Brian Carlsen sebész. "A macskák foga éles és hegyes, így a harapásuk mélyre hatol, gyakran egészen az ízületekig, így a baktériumokat is el tudják juttatni ezekig a részekig. A seb is kicsi, gyakran nem is foglalkozunk vele, így a fertőzés gyógyítása is később kezdődik meg. A gyógyulás így lassú és fájdalmas lehet."

Vegyük komolyan a macskaharapást: veszélyes lehet! (Fotó: Europress)

A kutatásban 193-an vettek részt, akik mindannyian macskaharapás miatt jelentkeztek a kórházban. 57 beteget (egy részüket azonnal, a többieket előzetes gyógyszeres kezelés után) bent is tartottak, átlagosan három napig. 38 betegnek kellett kés alá feküdnie: sebészi úton kellett kitisztítani a sebet és eltávolítani a fertőzött szövetet. 8 olyan eset is volt, melynél a páciensnek egynél több operációra, illetve helyreállító műtétre volt szükség. A harapás és az ellátás megkezdése között átlagosan 27 óra telt el.

A páciensek 14 százalékánál nem használt az antibiotikumos kezelés sem, ezért őket később meg kellett műteni.

"Sajnos, hajlamosak vagyunk alulbecsülni a macskaharapások komolyságát , főként azért, mert a kutyaharapásokhoz képest csak apró sebeknek tűnnek" - mondta dr. Carlsen, aki arra figyelmeztet, hogy ha a macskaharapás után feldagadt, vörös, meleg érzetű vagy fájdalmas területet veszünk észre a seb körül, azonnal forduljunk orvoshoz.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: