Klímakutatási céllal telepítenek erdőt

Klímakutatási céllal telepít erdőt a környezetvédelmi miniszter Alsó-Ausztriában. Három területen három különböző erdőtípust alakítanak ki, fenntartható módon gondozzák őket, és a megváltozott klímakörülmények hatásait vizsgálják rajtuk.

A projekt során számos facsemetét ültetnek, hogy megvizsgálják, mely fajok milyen mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy az erdők a megváltozott klímakörülmények ellenére is ellássák az ökoszisztéma legfontosabb feladatait. A területeket 2021-től kikapcsolódásra alkalmas parkokká alakítják majd.

erdő, erdőtelepítés, faültetés, fák, klímaváltozás, globális felmelegedés
erdő, erdőtelepítés, faültetés, fák, klímaváltozás, globális felmelegedés

Nagy kihívások

A szén-dioxid tárolása mellett a legfontosabb feladatokhoz hozzátartozik a minisztérium szerint az erdő biodiverzitásának megtartása és a lakosság pihenéséhez való hozzájárulás is.

Belepusztulhatnak a magyar fák a klímaváltozásba - részletek itt!

"A fáknak a jövőben nemcsak a magasabb hőmérsékletekkel kell megbirkózniuk, hanem a gyakoribb időjárási szélsőségekkel is. Ugyanakkor arra számítunk, hogy továbbra is ellátják sokszínű feladataikat, különösen a szén-dioxid felvételét és hosszú távú tárolását" - közölte a minisztérium.

Az osztrák erdők mintegy 3,6 milliárd tonna szén-dioxidot tárolnak, amely a minisztérium szerint az éves osztrák szén-dioxid-kibocsátás negyvenszeresének felel meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: