Kitüntetés az óceánszennyezés elleni harcért

II. Erzsébet királynő Chatham House-díjjal tüntette ki David Attenborough-t a BBC-n futó Blue Planet II. (A kék bolygó II.) című sorozatért, amellyel az óceánokban lévő műanyag szemét globális veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Több műanyag van a vizekben, mint hal - a részletekért kattintson ide!

A világhírű brit természettudós - aki a királynőhöz hasonlóan idén töltötte be 93. életévét - a BBC televízió természettudományi egységével együtt kapta az elismerést a sorozat felvillanyozó hatásáért - közölte a brit Királyi Külügyi Intézet. A királynő személyesen adta át az elismerést, ami különleges nagyrabecsülés jele, mivel II. Erzsébet az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette nyilvános megjelenéseinek számát.

David Attenborough, A kék bolygó, kitüntetés, díj, környezetszennyezés, óceánszennyezés, műanyaghulladék, környezetvédelem
David Attenborough, A kék bolygó, kitüntetés, díj, környezetszennyezés, óceánszennyezés, műanyaghulladék, környezetvédelem

Fontos a környezetvédelem

A brit televíziózás egyik legismertebb személyiségeként David Attenborough az 1950-es évek óta készít természetfilmeket. Emellett baráti kapcsolatot ápol a királynővel - 2018-ban például mindketten megjelentek egy fák védelméről szóló dokumentumfilmben, a királynő kertjében sétálgatva és kedélyesen társalogva. Az évente átadott Chatham House-díj olyan személyeket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez.

Nagy hatású sorozat

"A műanyag szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki, egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő" - fogalmazott Robin Niblett, a Chatham House igazgatója.

A sorozat számos megrendítő jelenetet mutat be. Láthatjuk például a fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatroszt, vagy a - vélhetően a műanyagok miatt - elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnát is. A David Attenborough narrációjával készült sorozat 2017-ben a legnézettebb sorozat volt a brit televízióban, majd világszerte megvásárolták más tévétársaságok is. A sorozat számos országban hasonló sikereket ért el.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés