Kínai vakcina: "ha kéri a beteg, megkaphatja"

Több háziorvos is azt mondta, nem szívesen olt a kínai vakcinával, amelynek csak a termékismertetője érhető el magyarul.

Merkely: nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között Az a legbiztonságosabb és leghatékonyabb vakcina, amit már megkaptunk, ezért alapvetően nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között - mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Részletek!

Több tízezer adag Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, amivel már a héten elkezdhetnek immunizálni, csak hogy a szakmát eléggé megosztja a távol-keleti oltás - írja a Népszava, megjegyezve: ez az a koronavírus elleni oltóanyag, amely esetében az engedélyező hatóság rendkívüli könnyítéssel adta meg a hazai felhasználási engedélyt, az oltás alkalmazási előiratát pedig azóta sem tették közzé, csak a kínai gyártó termékismertetőjének magyarra fordított változata került fel a gyógyszerhatóság honlapjára. A Magyar Orvosi Kamara, mely korábban azt mondta, az alkalmazási előirat nélkül nem tudja javasolni, hogy az orvosok oltsanak a Sinopharm-vakcinával, nem kívánta kommentálni a történteket.

A Sinopharm vakcináját tartja kezében egy nővér a perui Lima egyik kórházában. Fotó: Alex Rosemberg/Getty Images
A Sinopharm vakcináját tartja kezében egy nővér a perui Lima egyik kórházában. Fotó: Alex Rosemberg/Getty Images

Miért a 60 felettieknek javasolják?

A lap több háziorvost is megkérdezett, hogy oltanak-e a különleges engedélyezési szabályokkal behozott kínai vakcinával. "Csak a szabályos, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltunk" - idézik Keszthelyi Gyula Cserépváralján praktizáló háziorvost a cikkben, aki úgy fogalmazott, "a Pfizer-oltásra beküldöm a betegeimet az oltópontra, az egyéb oltások alkalmazásához nem biztonságosak a szakmai körülmények, nem rizikózom a beteg életével". Hozzátette, "a kínait nem fogjuk ajánlani egyetlen betegnek sem, de le sem beszéljük őket róla, ha kéri, megkaphatja".

Komáromi Zoltán budai háziorvos hasonlóképp vélekedik a kínai vakcináról, mint mondta, 55 páciensének elküldte az oltás betegtájékoztatóját, hogy ha kérik, akkor jelezzék. A szakember azonban rámutatott egy számára is érthetetlen tényre: "Alig van adat az oltás alkalmazási előiratában a 60 pluszos korosztályról, a kormányzat miért mégis ennek a korosztálynak az oltását javasolja a Sinopharmmal?" Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter is hasonló kifogást fogalmazott meg a közösségi oldalára kitett posztjában. Mint írta, a Sinopharm-vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációja szerint a készítmény tesztelésekor elsősorban a 18-59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény "meghatározott védőhatással bír".

Több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be szerte a világon, ennek 45 százalékát a G7 csoportban tömörülő legfejlettebb ipari országokban - további részletek korábbi cikkünkben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: