Kimondták, nem jó üzlet a gyógyítás

Kimondták, amit sokan csak sejthettek eddig: nem jó üzlet az embereket meggyógyítani, több pénzt hoz, ha sokáig kezelik őket.

Többet keresnek, ha betegek maradnak az emberek

Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs nemrég kiadott jelentésében figyelmezteti a pénzembereket: óvatosan kell közelíteni a biotechnológiához és a génterápiához, mert ha túl hamar meggyógyulnak az emberek, akkor nem lesz kit kezelni, így nem térül meg a befektetés - írja a CNBC beszámolója alapján a hvg.hu.

A kezelés jobban fizet, mint a gyógyítás, Goldman Sachs gyógyítás betegellátás kezelés egészségügy biotechnológia génterápia
Rossz üzlet a gyógyítás - jobb, ha betegek maradnak az emberek

Az egészségügy kapcsán sokszor hallani olyan összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a pénzembereknek semmilyen érdekük nincs abban, hogy az embereket kigyógyítsák a (halálos) betegségekből. Elvégre az egészségügy is csak egy üzlet: minél több a beteg, annál több a bevétel is, hiszen ők gyógyszereket vásárolnak, műtétet kell végrehajtani rajtuk (amelyhez eszköz kell), vagy épp a vizsgálathoz szükséges orvosi felszerelést kell megvennie a kórháznak.

Az egészségügy is csak egy üzlet

A Goldman Sachs befektetési bank egy nemrég napvilágra került tanulmányában többek között arról ír, hogy az emberek meggyógyítása sokkal kevésbé kifizetődő, mintha hosszú távon kezelnék őket. A The Genom Revolution (A genetikai forradalom) című, április 10-én megjelent jelentésben egész pontosan arra keresték a választ, hogy fenntartható üzleti modellt jelent-e, ha meggyógyítják a betegeket. A kérdés a küszöbön lévő génterápia miatt merült fel, amellyel számos betegség gyógyíthatóvá válna.

Az éli túl az egészségügyet, akinek van pénze Sinkó Eszter közgazdász szerint az éli túl az egészségügyet, akinek van pénze. "Hiába lépett és öntött hirtelen 2016-tól sok pénzt a kormány az egészségügybe, mert az a "beteg" megmentéséhez túl későn és koncepció nélkül érkezett. Egy demoralizálódott ellátórendszerben a pénz nem tud megfelelően hasznosulni, ráadásul a szolgáltatói struktúra a működéssel egyetemben korszerűtlen, így nem csoda, ha a változásokat nem lehet érzékelni - mondta Sinkó, aki szerint az egészségügyre folyamatosan sokat kell költeni, sőt egyre többet.

Salveen Richter, a Goldman Sachs elemzője szerint bár a génterápia legvonzóbb tulajdonsága, hogy csak egyszeri beavatkozást igényel, emiatt kevesebb bevételt is eredményezhet, mint egy hosszabb kezelés. Richter a tanulmányban a hepatitis C vírust hozta fel példának, amely 2015-ben főként Amerikában mintegy 12,5 milliárd dollár bevételt termelt a befektetőnek. Egy új gyógyszernek köszönhetően azonban egy 12 hetes terápiával sikerült a betegek 90 százalékát meggyógyítani, így őket már sem kezelni nem kellett, sem más embereket nem fertőztek meg a vírussal. Az amerikai bevétel így mára ezen ebben a szektorban 4 milliárd dollárra csökkent. Richer szerint bár mindez jó a társadalomnak, a bevételeknek már kevésbé.

Mibe érdemes fektetni?

A tanulmány szerint ugyanakkor vannak olyan területek, ahová érdemes lehet a biotechnológiával foglalkozó cégeknek befektetniük. Ilyen például a hemofília (vérzékenység), amely világszinten 9-10 milliárd dolláros piac, és ahol évente 6-7 százalékkal több lesz a páciensek száma, de "jó üzlet" az elterjedt rendellenességek (gerinc eredetű izomsorvadás - SMA) vagy épp a genetikai szembetegségek kezelésébe is pénzt fektetni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)