Kiderült, rosszul kezeljünk ezeket a sérüléseket

Egyre több magyar mer és tud is szakszerűen elsősegélyt nyújtani. A laikus újraélesztés terén viszont még van hová fejlődni, bizonyos helyzeteket pedig nem mindig kezelünk jól – derült ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány által lebonyolított Nagy Elsősegély Teszt eredményeiből.

Milyen helyzetek okoznak bizonytalanságot a magyaroknak, ha elsősegélynyújtásról van szó? Erre keresi a választ Mentőalapítvány Nagy Elsősegély Tesztje immár 10 éve. 2013-ban, a kutatás első évében még csupán 1000 önkéntes töltötte ki a felmérést, ám ez a szám mostanra 8000-re duzzadt. „A nem reprezentatív felmérés eredményességét szemléltető Elsősegély Tájékozottsági Index értéke az indulás óta – néhány év kivételével – folyamatosan nőtt, ebben az évben pedig rekord magas, 7,8 pont lett” – olvasható az Országos Mentőszolgálat Alapítvány eredményekről beszámoló közleményében.

Elsősegély Tájékozottsági Index grafikon
Az Elsősegély Tájékozottsági Index értéke ebben az évben 7,8 pont lett. Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Néhány helyzet még mindig kifog rajtunk

Gyakran megesnek olyan hétköznapi balesetek, amelyeknél először a saját tudásunkra kell támaszkodnunk, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség. Ilyen például a forrázás, az ájulás vagy a fejsérülés.

Az orrvérzés csillapításának helyes módja viszont évek óta dilemma elé állítja a kitöltőket, ugyanis a közhiedelem szerint ilyenkor az orrnyerget össze kell szorítani, a fejet pedig hátra kell hajtani – de ez a módszer helytelen, és akár veszélyes is lehet. A közlemény szerint viszont mostani felmérés végre meghozta az áttörést, hiszen most már 30 százalékkal többen voksoltak a jó technikára, ami a következő: ülő helyzetben enyhén előre kell hajtani a fejet, és befogni mindkét orrcimpát egy vattadarabbal. Így a vér nem tud távozni, és az orrnyílásba alvad, ezáltal csillapítja a vérzést.

az újraélesztést gyakorolja egy nő
Egyre több magyar mer és tud is szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Fotó: Getty Images

A kullancskiszedéssel viszont továbbra is hadilábon állunk. A 2020-as szakmai ajánlás óta a kullancs csavarása már nem javasolt, helyesebb, ha a kullancskiszedő-csipesszel, egyenes vonalban, határozott mozdulattal szedjük ki az élősködőt. Sajnos azonban ez a módszer még nem rögzült annyira a lakosság körében, ezért is fontos évről évre felhívni rá a figyelmet – írta az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

A kullancs eltávolítása nem feltétlenül könnyű művelet, így előfordulhat, hogy nem sikerül megfelelően kivitelezni. Honnan tudhatjuk, hogy beszakadt a kullancs feje, és mit tegyünk ilyenkor? És egyáltalán: milyen a „jó” kullancskiszedési technika? Hasznos tippek és tanácsok.

Laikus újraélesztés: van még hova fejlődnünk

A statisztika szerint a bizonytalanság, hogy merjünk-e egyáltalán segíteni a bajbajutotton, sokszor nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az ismeretek hiánya. Igaz ez a laikus újraélesztésre is: az esetek 90 százalékában a magyarok – felkészületlenségük és félelmük miatt – meg sem próbálnak segíteni, és mire kiérnek a mentők, addigra már késő.

Emellett a helyes újraélesztést ismerők aránya lassan, de biztatóan növekszik. A 2022-es tesztben már 10-ből 6-an helyesen azt válaszolták, hogy 30 mellkasnyomás után, a fejet hátra hajtva, szájból orrba vagy szájból szájba két levegőfújást kell végezni. Az Alapítvány fontos célkitűzése viszont továbbra is az, hogy minél több emberhez eljusson az újraélesztés helyes módja, hiszen ezzel életet menthetünk.

„Nem lehet elégszer beszélni a témáról, és megmutatni a jó technikát. Még mindig kevesen tudják, hogy ha a szájon át történő újraélesztést nem is szeretnék alkalmazni, a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő nyomásával is életet menthetnek” – mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke.

A nyilvánosan elérhető defibrillátorokkal kapcsolatos ismereteinknek is van még hová fejlődniük, hiszen csak 10-ből 4-en tudják helyesen, mire valók ezek az életmentő eszközök. Ma már országszerte mintegy 1500 nyilvános helyen találhatók a laikusok számára kifejlesztett készülékek, amelyek használatával bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy segítségre szoruló ember életét.

Mit tennénk, ha egy eszméletlen, földön fekvő férfire lennénk figyelmesek, akit tétlen tömeg áll körbe? Sokan úgy gondolják, hogy azonnal segítenének a bajbajutotton, a tapasztalat azonban nem ezt mutatja – hívta fel a figyelmet korábbi közleményében az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A szervezet egy sikerrel zárult mentéstörténetet is megosztott.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: