Elsősegély vizsga: minden fontos információ egy helyen

Ahhoz, hogy gépjárművezetői engedélyt szerezzünk, elsősegély vizsgát kell tennünk, így igazolhatjuk ugyanis, hogy rendelkezünk az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel. A Magyar Vöröskereszt az országban egyedüliként, egységes szabályozás szerint végzi az elsősegélynyújtás vizsgáztatását. Cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a témában.

Elsősegélytrükkök, amiket érdemes ismernünk - részletek itt.

"Azelsősegélynyújtásolyan egészségügyi beavatkozás, amelyet a baleset észlelője vagy maga az áldozat - a végleges szakellátás megkezdése előtt - a hirtelen egészségkárosodás elhárítása és az állapot további romlásának feltartóztatása érdekében végez" - olvasható Hornyák István Ph.D. Elsősegélynyújtás mindenkinek című könyvében, amely egyébként az elsősegély vizsga elméleti és gyakorlati számonkérési alapja. Mint azt a könyvben hangsúlyozzák: "ahhoz, hogy valaki képessé váljon jól elsősegélyt nyújtani, meg kell tanulnia az alapvető viselkedési szabályokat baleseti helyzetben, felismerni a lényeges jeleket, tüneteket, megfelelő módon segítséget hívni és szakszerűen végrehajtani a szükséges elsősegélynyújtást".

elsősegély vizsga, elsősegélynyújtó tanfolyam, elsősegélynyújtás, elsősegély
Fontos, hogy rendelkezzünk alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel. Fotó: Getty Images

Így készülhetünk fel az elsősegély vizsgára

Fontos tudni, hogy a koronavírus-járvány miatt egy ideig nem lehetett elsősegélynyújtó tanfolyamra jelentkezni, ám a Magyar Vöröskereszt 2021. április 26-án ismét megkezdte a képzések szervezését. A jelenléti oktatás ugyanakkor szigorú biztonsági feltételek mellett indult újra: kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint a képzési kabinetek és az eszközök rendszeres fertőtlenítése is.

Az elsősegély vizsgára hatékonyan felkészülhetünk az elsősegélynyújtó tanfolyamon, ahol szakképzett oktatók segítenek az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátításában - a fizetős képzésre a Magyar Vöröskereszt folyamatosan várja a jelentkezőket. Kiemelendő, hogy az így megszerzett tudás a mindennapi életben is jól használható egy esetleges rosszullétnél, balesetnél. A képzés során amellett, hogy megtanulhatjuk az elsősegélynyújtás általános szabályait, fontos ismereteket szerezhetünk olyan témákban, mint az eszméletlenség, a vérzések, a csontsérülések, a termikus traumák, az ízületi sérülések, a mérgezés, a belgyógyászati balesetek, az újraélesztés, a tömeges baleset, illetve a drogok és gyógyszerek.

Hogyan zajlik az elsősegély vizsga?

Az elsősegély vizsga díjköteles, és általában munkanapokon, délelőtti és délutáni időpontokban, a Magyar Vöröskereszt regisztrált vizsgahelyein kerül sor rá. Elsősorban gyakorlatban zajlik, de az ismeretek szóbeli számonkérése is számítsunk. A vizsga három részből áll: kötelezően bemutatandó gyakorlatok (újraélesztés 1 segélynyújtóval, betegvizsgálat, eszméletlen beteg ellátása/stabil oldalfektetés) elvégzése, valamint az "A" és a "B" tétel megoldása.

Az aktuális tanfolyam- és vizsgaidőpontokról, azok pontos helyszínéről, valamint a jelentkezés módjáról a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinél, vagy a Vöröskeresztes Irodákban érdeklődhetünk. Elérhetőségek itt.

A vizsgán "megfelelt" vagy "nem felelt meg" minősítést kaphatunk, az eredményt az elsősegélynyújtás vizsgáztató állapítja meg. Megfeleltünk akkor, ha az elméleti, illetve gyakorlati feladatokat helyesen oldottuk meg, és nem követtünk el bukást jelentő hibát. Nem feleltünk meg viszont, ha a feladatmegoldások során tevékenységünk nyomán, vagy éppen azért, mert valamit elmulasztottunk megtenni, a beteg állapota romlott, és/vagy ha bukást jelentő hibát követtünk el. Önmagában bukást jelentő hiba például, ha nem ismerjük az eszméletlenség vizsgálatának lépéseit, ha a stabil oldalfekvés kivitelezésekor durván mozgatjuk, átfordítjuk a beteget, vagy, ha az égés ellátásánál elmarad a hűtés.

Bár a pandémiás helyzet miatt ideiglenesen elsősegély vizsgákat sem szervezett a Magyar Vöröskereszt, 2021. április 19-étől újraindult a vizsgáztatás - ám az elsősegélynyújtó tanfolyamokhoz hasonlóan itt is vannak változások, amik a jelenlegi, átmeneti időszakban érvényesek. A legfontosabb szabályok közé tartozik a kézfertőtlenítés vagy kézmosás a vizsgaterembe való belépéskor és kilépéskor, a maszkviselés, illetve a vizsgához használt valamennyi eszköz vizsgát megelőző és vizsgát követő fertőtlenítése. További fontos módosítás, hogy az újraélesztés gyakorlat bemutatása során nem kötelező a befújásos lélegeztetés (helyette 1 perc folyamatos mellkas nyomást kell végeznünk), valamint kérhetjük a páros gyakorlatok mellőzését (ilyen esetben a feladatot a bábun is bemutathatjuk). Az elsősegély vizsgát érintő időszakos változásokról bővebben ide kattintva tájékozódhatunk.

Mi történik, ha nem jelenünk meg az elsősegély vizsgán?

Előfordulhat, hogy valami közbejön, és mégsem tudunk elmenni vizsgázni akkor, amikor terveztük. Amennyiben ezt a jelentkezés lezárásáig jelezzük, jelentkezésünket átvezetik egy másik egyeztetett vizsgára. Ha viszont egyszerűen csak nem jelenünk meg azon a vizsgán, amelyre jelentkeztünk, csak az után mehetünk újra vizsgázni, hogy ismételten befizettük a vizsgadíjat.

Cikkünk elkészítéséhez az alábbi forrásokat használtuk fel: voroskereszt.hu, voroskeresztbp.hu, elsosegely.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: