„A 3. nyomásnál egy nagy reccsenést hallottam”

Mit tennénk, ha egy eszméletlen, földön fekvő férfire lennénk figyelmesek, akit tétlen tömeg áll körbe? Sokan úgy gondolják, hogy azonnal segítenének a bajbajutotton, a tapasztalat azonban nem ezt mutatja – hívta fel a figyelmet korábbi közleményében az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A szervezet egy sikerrel zárult mentéstörténetet is megosztott.

„Egyik este jöttünk hazafelé. Itt szálltunk át, a Deák téren. Jöttünk le a mozgólépcsőn, és láttunk egy nagy tömeget. Félkörben álltak az emberek, és ahogy közelebb értünk, láttuk, hogy fekszik a földön egy férfi” – kezdte Adél. A nő egy kicsit sem szokványosan végződött augusztusi estéjét mesélte el az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak, amikor – több társával közösen – megmentette egy ember életét. „Láttuk, hogy senki sem mert odalépni. Megnéztük, van-e légzése, van-e keringése, és mivel láttuk, hogy van, stabil oldalfekvésbe raktuk. Aztán észrevettük, hogy már nem lélegzik, lilul a szája” – vette át a szót Péter, a másik hétköznapi hős.

Az ismert sláger segített tartani az ütemet

A páros telefonos segítséget kapott a Mentőszolgálattól, az egyik jelen lévő fiú ugyanis tárcsázta a segélyhívót, majd az életmentésbe kezdett páros közelébe tette a telefont, hogy hallják a mentésirányító instrukcióit. „A hátára fordítottuk a beteget, hogy ellenőrizzük, emelkedik-e a mellkasa. Mondtam, hogy nem, és akkor Péter elkezdte nyomni a férfi mellkasát” – folytatta a mesélést Adél. A segítséget nyújtó férfi a Bee Gees Stayin’ Alive című slágerének ritmusára megkezdte a szívmasszázst, majd a harmadik-negyedik nyomásra nagy reccsenést hallott. „Tudtuk, hogy ha újraélesztünk valakit, akkor az ezzel járhat. De inkább éljen törött bordával, mint ne éljen.”

Sokan nem is sejtik, hogy az újraélesztés mennyire fárasztó tud lenni. Ezt Péter is megtapasztalta, ezért 3-4 perc után Adél folytatta a mellkaskompressziót. „Rátettem Péter kezére a saját kezeimet, majd ő kihúzta alóla, így rögtön tudtam folytatni a nyomásokat.” Ezt követően egy külföldi férfi is csatlakozott hozzájuk, és igyekezett ő is a legjobb tudása szerint segíteni. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül eredményre vezettek, és az ellilult beteg hamarosan visszanyerte bőrének természetes világos színét.

A csapatnak a metró dolgozói is segítettek. Egyrészt egy kordonnal elválasztották a lefelé igyekvő tömeget az újraélesztés helyszínétől, másrészt pedig a defibrillátort is odavitték. Amikor megérkeztek a mentők, ők folytatták tovább emelt szinten az újraélesztést, végül pedig stabil állapotban tudták kórházba szállítani az érintettet. „Nagyon nagy felszabadulás volt és nagyon boldogan mentünk el, hiszen segítettünk, és még sikeres is volt” – fogalmazott Alíz. „Tettük, amit tennünk kellett” – fűzte hozzá Péter. Egyébként mindkettőjüknek ez volt az első újraélesztése, de szerencsére volt annyi bátorságuk, hogy nem tétlenkedtek. Azt üzenik mindenkinek, hogy legyenek bátrak és ne féljenek segíteni, mert mindenféle segítség elkél egy földön fekvőnek. 

Évente több ezer életet lehetne megmenteni

Minél többen állnak körbe egy földön fekvő sérültet vagy beteget, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a tömegből a segítségére siessen, a fent említett emberek viszont megtették – írta közleményében az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. Mint mondták, a történetről azért készítettek videót, hogy mindenki tanulhasson az esetből és megérthesse, mennyire fontos, hogy merjünk segíteni, amikor úgy véljük, hogy valakinek szüksége van rá.

Mint írták, évente több mint 7 ezer ember hal meg Magyarországon kórházon kívül – például az utcán, a munkahelyeken vagy a közterületeken – hirtelen szívhalál miatt. Az áldozatok többségének életét azonban az Alapítvány szerint meg lehetne menteni. Az időben megkezdett újraélesztés ugyanis megháromszorozza a beteg túlélési esélyeit – még akkor is, ha azt laikusok végzik, nem pedig a hivatásos életmentők.

Bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy segítséget kell nyújtania egy életveszélybe került embertársának. Ilyenkor nincs idő habozni, ezért kulcsfontosságú, hogy mindenki tisztában legyen az alapszintű újraélesztés lépéseivel.

A legfontosabb tudnivalók, ha újraélesztünk

  • A 112 tárcsázása esetén maradjunk vonalban, a mentésirányító ugyanis utasításokkal segíti az elsősegélynyújtást, amíg meg nem érkezik a helyszínre a mentőegység.
  • Ha az újraélesztést végző személy már elfáradt, nem tudja megfelelő erővel folytatni a szívmasszázst, vagyis a mellkaskompresszió hatékonysága csökken. Éppen ezért érdemes párban, felváltva végezni az újraélesztést.
  • Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor nekünk kell újraéleszteni valakit. A legfontosabb, hogy merjünk cselekedni! Hiszen az időben megkezdett segítségnyújtással megmenthetjük valaki életét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra