Kiderült, hány áldozata lehet az idei hőhullámnak Európában

Az idei június, július és augusztus volt a legmelegebb három hónap a feljegyzések kezdete óta. A szokatlanul magas hőmérséklet a középkor óta nem látott szárazsághoz vezetett Európában - közölte a WHO európai regionális igazgatója.

Becslések szerint legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt - közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója hétfőn. A legsúlyosabban érintett ország Németország és Spanyolország.

Az idei nyár a szokásosnál is forróbb volt. Fotó: Getty Images
Az idei nyár a szokásosnál is forróbb volt. Fotó: Getty Images

 "Csaknem négyezer halálesetet jelentettek az egészségügyi hatóságok a három nyári hónap alatt Spanyolországban, több mint ezret Portugáliában, több mint 3200-at Nagy-Britanniában, és mintegy 4500-at Németországban" - hívta fel a figyelmet a forróság következményeire a szakértő, hozzátéve, hogy a becsült érték tovább növekedhet, mivel egyre több ország közli erre vonatkozó adatait.

Az extrém forróság az élet minden területére kihat

A hőhullámok keltette aszályok terméskiesést, rekord mértékű erdőtüzeket és rendkívüli terhet okoztak a kontinens energiahálózatának. Nagy-Britanniában a júniusi-júliusi kánikula során 40 Celsius-fok fölé is emelkedett a hőmérő higanyszála.

A múlt héten publikált ENSZ-jelentés szerint Európa melegszik a leggyorsabban, az elmúlt három évtizedben a globális átlagnál több mint kétszer nagyobb hőmérséklet-emelkedést mértek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: