Ki hajlamos a D-vitamin-hiányra?

A D-vitamin hiánya nagyon sok mindenkit érint világszerte, és kezeletlenül hagyva hosszú távon sok egészségügyi problémáért felelős lehet. Nem árt tudni róla, hogy bizonyos emberek számára nagyobb a kialakulásának rizikója.

55 év felettiek

Az öregedéssel sajnos sok kellemetlen tünet együtt jár, és természetesen a fizikai aktivitás is csökken. Többek között ennek köszönhető, hogy 55 éves kor fölött az emberek kevesebb időt töltenek a szabadban, így kevesebb napfény éri őket. Ráadásul a kor előrehaladtával a bőr is egyre kevésbé tudja szintetizálni a napfény hatására termelődő D-vitamint.

A D-vitamin hiánya sokakat érint
A D-vitamin hiánya sokakat érint

Irodai dolgozók

Mindenki, aki legalább nap 8 órát tölt egy irodában, sokkal kevesebbet van szabad levegőn, mint például a fizikai munkával foglalkozók. Kevesebb nap éri őket, ezért szervezetük is kevesebb D-vitamint termel.

Bélgyulladásban szenvedők

A D-vitamin zsírban oldódik, így felszívódása attól is függ, hogy emésztőrendszerünk hogyan tolerálja a zsiradékot. Azok, akik például Crohn-betegségben vagy egyéb, gyulladással járó bélbetegségben szenvednek, éppen ezért gyakran D-vitamin hiányosak. Érdemes az orvosunkkal is konzultálni erről, ha ilyen helyzetben vagyunk, hogy megfelelő vitaminpótlási módszert javasolhasson, már csak azért is, mert nem a D az egyetlen zsírban oldódó vitamin.

Vegánok és vegetáriánusok

A legtöbb természetes D-vitamint tartalmazó élelmiszer, mint a lazac vagy a tojás állati eredetű, akárcsak azok, amelyeket D-vitaminnal dúsítanak, mint például a tej vagy a joghurt. Akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, fontos gondoskodniuk a D-vitamin pótlásáról.

Rendszeres izom-, illetve ízületi fájdalmakban szenvedők

A D-vitamin hiánya fájdalmakat okozhat az izmokban és az ízületekben, éppen ezért ha ilyen panaszaink vannak vagy ilyen jellegű betegségekkel diagnosztizáltak minket, érdemes lehet megnézetni a D-vitamin szintünket.

Forrás: Prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)