Jelek, hogy megbetegedtünk egy kullancstól

Március 9-én számoltunk be róla, hogy hamarosan kezdődik a kullancsszezon. Erre akkor Szlávik János infektológus főorvos hívta fel a figyelmet, aki kiemelte, hogy ajánlott beadatni a védőoltást is.

Minden tizedik kullancscsípés maradandó kárt okoz

"A flavivírusok csoportjába sorolható fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt 30 esztendőben. Korábban csak 750 méteres magasságig volt jellemző az előfordulásuk, ez most 1500 méterre változott, miközben egyre északabbra és délebbre is húzódik a jelenlétük.

A kullancscsípés rémisztő következménye Enyhe, szinte észrevehetetlen lefolyástól akár végzetes következményekig is terjedhet az agyvelőgyulladás jelentette kockázat. A veszélyes állapot kialakulását számos tényező előidézheti.

Minden tizedik kullancscsípés maradandó kárt okoz
Minden tizedik kullancscsípés okoz maradandó kárt

Ismereteink szerint a vírusnak három jól elkülöníthető alcsoportja létezik: európai, távol-keleti, szibériai (további kettő leírás alatt). Szerencsések vagyunk, hiszen például a távol-keleti típussal történő találkozást követően 20 százalék a halálozás, míg nálunk ez mindössze 2 százalék körül mozog. A szibériai altípus esetében is 6-8 százalékát elveszítjük az érintetteknek" - idézi Béres Zsuzsannát, a Budai Oltóközpont oltóorvosát a hvg.hu .

Százszorosára is nőhet a kullancs tömege

A lesben álló kullancsok segítségére van a vadászatban az úgynevezett Haller szerv, amely az első láb első ízén található, és alkalmas a kibocsátott CO2 (vagyis a légzés), a levegőmozgás, a hőmérséklet érzékelésére. Ez utóbbi segítségével találja meg a kapillárisokat. A vérszíváshoz rögzül a gazda bőrén, és igyekszik a lehető legvékonyabb területen szúrni. Érzéstelenítő, gyulladásgátló, véralvadásgátló anyagot bocsát ki, hogy zavartalanul táplálkozhasson, ami akár néhány nap is lehet a kifejlett kullancs esetében. Az állat térfogata ez alatt akár tízszeresére, tömege pedig százszorosára is nőhet. A jóllakott állat lepottyan, és néhány nap múlva a nőstény elkezdi rakni a tojásokat, amelyekben szintén jelen van a vírus.

Az esetek kétharmadában a kullancscsípés tünetmentes , a maradék egyharmadban kialakul a betegség a vérszívást követő 3-21. napon. Kétfázisúvá csak az érintettek további harmadában válik. "Az első fázis csupán néhány napig tart: influenzaszerű tünetek jellemzik: láz, hányinger, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás. Ekkor a vírus már a szaporodás következtében nagy mennyiségben van jelen a vérben; ezt nevezzük virémiának" - véli a szakértő, aki szerint van egy hét tünetmentes időszak, de ha átjut a kórokozó a "véragy gáton", a betegség folytatódik

Melyek a kullancscsípés tünetei?

Második fázis: láz, tudatzavar, aluszékonyság, fénykerülés, tarkókötöttség, izomgyengeség, bénulás, változatos idegrendszeri tünetek (agyhártyagyulladás, amely érintheti az agyvelőt is, gerincvelőgyulladás).

"A betegek 1-2 százalékát veszítjük el, és csaknem minden tizedik esetben maradandó károsodás alakul ki. Akik átvészelik a kórképet, azok között csaknem 30 százalékban memóriazavarok, depresszió, tanulási nehézségek lehetnek jellemzőek a felépülést követően. Egy életre szóló védettség jön létre. Az 50 felettiek esetében lényegesen rosszabb lefolyásra kell számítani, és ők gyakrabban is betegednek meg. Érdekesség, hogy összességében sokkal több a férfi áldozat, mint a nő" - mondja a doktornő. Hogy mi a megoldás és miként védekezhetünk, kiderül a cikkből .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)