Jelek, hogy megbetegedtünk egy kullancstól

Március 9-én számoltunk be róla, hogy hamarosan kezdődik a kullancsszezon. Erre akkor Szlávik János infektológus főorvos hívta fel a figyelmet, aki kiemelte, hogy ajánlott beadatni a védőoltást is.

Minden tizedik kullancscsípés maradandó kárt okoz

"A flavivírusok csoportjába sorolható fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt 30 esztendőben. Korábban csak 750 méteres magasságig volt jellemző az előfordulásuk, ez most 1500 méterre változott, miközben egyre északabbra és délebbre is húzódik a jelenlétük.

A kullancscsípés rémisztő következménye Enyhe, szinte észrevehetetlen lefolyástól akár végzetes következményekig is terjedhet az agyvelőgyulladás jelentette kockázat. A veszélyes állapot kialakulását számos tényező előidézheti.

Minden tizedik kullancscsípés maradandó kárt okoz
Minden tizedik kullancscsípés okoz maradandó kárt

Ismereteink szerint a vírusnak három jól elkülöníthető alcsoportja létezik: európai, távol-keleti, szibériai (további kettő leírás alatt). Szerencsések vagyunk, hiszen például a távol-keleti típussal történő találkozást követően 20 százalék a halálozás, míg nálunk ez mindössze 2 százalék körül mozog. A szibériai altípus esetében is 6-8 százalékát elveszítjük az érintetteknek" - idézi Béres Zsuzsannát, a Budai Oltóközpont oltóorvosát a hvg.hu .

Százszorosára is nőhet a kullancs tömege

A lesben álló kullancsok segítségére van a vadászatban az úgynevezett Haller szerv, amely az első láb első ízén található, és alkalmas a kibocsátott CO2 (vagyis a légzés), a levegőmozgás, a hőmérséklet érzékelésére. Ez utóbbi segítségével találja meg a kapillárisokat. A vérszíváshoz rögzül a gazda bőrén, és igyekszik a lehető legvékonyabb területen szúrni. Érzéstelenítő, gyulladásgátló, véralvadásgátló anyagot bocsát ki, hogy zavartalanul táplálkozhasson, ami akár néhány nap is lehet a kifejlett kullancs esetében. Az állat térfogata ez alatt akár tízszeresére, tömege pedig százszorosára is nőhet. A jóllakott állat lepottyan, és néhány nap múlva a nőstény elkezdi rakni a tojásokat, amelyekben szintén jelen van a vírus.

Az esetek kétharmadában a kullancscsípés tünetmentes , a maradék egyharmadban kialakul a betegség a vérszívást követő 3-21. napon. Kétfázisúvá csak az érintettek további harmadában válik. "Az első fázis csupán néhány napig tart: influenzaszerű tünetek jellemzik: láz, hányinger, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás. Ekkor a vírus már a szaporodás következtében nagy mennyiségben van jelen a vérben; ezt nevezzük virémiának" - véli a szakértő, aki szerint van egy hét tünetmentes időszak, de ha átjut a kórokozó a "véragy gáton", a betegség folytatódik

Melyek a kullancscsípés tünetei?

Második fázis: láz, tudatzavar, aluszékonyság, fénykerülés, tarkókötöttség, izomgyengeség, bénulás, változatos idegrendszeri tünetek (agyhártyagyulladás, amely érintheti az agyvelőt is, gerincvelőgyulladás).

"A betegek 1-2 százalékát veszítjük el, és csaknem minden tizedik esetben maradandó károsodás alakul ki. Akik átvészelik a kórképet, azok között csaknem 30 százalékban memóriazavarok, depresszió, tanulási nehézségek lehetnek jellemzőek a felépülést követően. Egy életre szóló védettség jön létre. Az 50 felettiek esetében lényegesen rosszabb lefolyásra kell számítani, és ők gyakrabban is betegednek meg. Érdekesség, hogy összességében sokkal több a férfi áldozat, mint a nő" - mondja a doktornő. Hogy mi a megoldás és miként védekezhetünk, kiderül a cikkből .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra