Itt az ítélet a halálos köhögéscsillapító ügyében

Egy indonéz gyógyszergyártó cég vezetőjére és három vezető tisztviselőjére is börtönbüntetést szabott ki a bíróság, miután a cég által gyártott köhögéscsillapító szirup több mint kétszáz gyermeknél okozott halálos kimenetelű mérgezést.

A tavalyi évtől kezdve több mint kétszáz indonéz gyermek hunyt el szennyezett köhögés elleni szirup okozta vesekárosodás következtében, többségük öt évnél fiatalabb volt. Ezenkívül Gambiában és Üzbegisztánban további mintegy száz halálesetet jelentettek – írja a BBC. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesen hat különböző szirup kapcsán adott ki figyelmeztetést korábban, amelyek egyaránt Indiában és Indonéziában készültek.

köhögéscsillapító szirup, kanál
Tavaly óta számos haláleset történt gyerekeknek adott szennyezett köhögéscsillapítók miatt. Fotó: illusztráció, Getty Images

Az indonéz Afi Farma négy vezetőségi tagját a napokban két év börtönbüntetésre, valamint egymilliárd indonéz rúpia, átszámítva mintegy 22,6 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Kediri Kerületi Bíróság. A cég által gyártott köhögéscsillapító szirupban a mérgező vegyületek mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket. Az ügyész által a tárgyaláson elmondottak szerint az Afi Farma 2021 októbere és 2022 februárja között két tétel propilén-glikolt rendelt a beszállítójától a szirup előállításához. Ezek a tételek azonban valójában 96-99 százalékban etilén-glikolt tartalmaztak.

Mind a propilén-glikolt, mind az etilén-glikolt használják adalékanyagként oldószerekben. Csakhogy amíg előbbi nem mérgező, ezáltal széles körben alkalmazzák gyógyszerek, kozmetikumok és élelmiszerek gyártásához, addig az etilén-glikol erősen toxikus, és főként festékek, tollak és fékfolyadékok összetevőjéül szolgál az iparban. Az indonéz gyógyszergyártó nem ellenőrizte a köhögéscsillapító szirup előállításához használt alapanyagokat, inkább a beszállító által kiadott minőségi és biztonsági tanúsítványokra hagyatkozott.

A bíróság a vádlottakat bűnösnek találta nem megfelelő gyógyszeripari termék szándékos előállításában. Samsul Hidayat, az Afi Farma ügyvédje a BBC-nek nyilatkozva elmondta, az indonéz gyógyszerhatóság nem írja elő a gyógyszergyártók számára az összetevők szigorú tesztelését. Éppen ezért a cég tagadja a gondatlanságot és fontolgatja a fellebbezést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra