Így ment életet az SMS

Ha a betegeket rendszeresen figyelmeztetik SMS-ben, hogy vegyék be a gyógyszereiket, akkor kevésbé valószínű, hogy megfeledkeznek a gyógyszer bevételéről. Ezzel az egyszerű módszerrel rengeteg élet megmenthető lenne.

Évente akár több ezer emberéletet menthetne meg, ha a betegeket figyelmeztetnék, hogy vegyék be a gyógyszereiket. Rengeteg szívinfarktusos vagy agyvérzéses eset elkerülhető lenne ezzel az egyszerű módszerrel, amivel ráadásul a közegészségügyi rendszer is milliókat spórolhatna. Nagy-Britanniának például évi 500 millió fontjába kerül, hogy a krónikus betegségben szenvedők elfelejtik bevenni a szokásos gyógyszereiket - közölte az adatokat a The Telegraph.

Az alábbi lista azokat az appokat gyűjtötte össze, amikre független kutatók is rábólintottak: működőképesek, eredményesek és készségfejlesztőek. Kattintson a részletekért! Ez a hatalmas veszteség azonban elkerülhető lenne - derült ki a londoni Queen Mary Egyetem kutatóinak felméréséből. Egy egyszerű szöveges üzenet ugyanis 64 százalékkal tudná megnövelni a bevett gyógyszerek arányát. "Vizsgálatunkból kiderült, hogy egy figyelmeztető üzenet egyszerű és hatékony megoldást nyújthat" - mondta el David Wald professzor, a kutatás egyik vezetője.

Az SMS figyelmeztetné a beteget gyógyszereinek bevételére

A krónikus betegségben szenvedőknek körülbelül a harmada nem az előírások szerint szedi a gyógyszereit , mások elfelejtik bevenni azokat, és vannak olyan is, akik abbahagyják a szedését, ugyanis nincsenek meggyőződve a gyógyszer hatékonyságáról, illetve félnek a szer mellékhatásaitól.

A vizsgálatban 303 emberen és egy hat hónapos időintervallumban tesztelték, hogy mennyire lenne hatékony megoldása a problémának a szöveges figyelmeztető üzenet. A betegek egyik csoportja kapott üzeneteke:t egy kéthetes időszakban minden nap, majd két hétig minden másnap, majd hat hónapon át hetente egyet. Az üzenetben azt kérdezték a betegtől, hogy bevette a napi gyógyszereit. Aki nem válaszolt, azt fölkeresték telefonon, és segítséget ajánlottak neki. A betegek másik csoportja nem kapott szöveges üzenetet.

Az üzenetet nem kapó csoport tagjainak 25 százaléka teljesen felhagyott a gyógyszerszedéssel, vagy a gyógyszereinek csupán négyötödét vette be, míg az üzenetet kapók esetében ez az arány csak 9 százalék volt. Az eredményeket mindenképpen érdemes megfontolni egészségügyi és gazdasági szempontból is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: