0° - +12°
Kettős front

Talán ez a hatékony koleszterinszint-csökkentés titka?

A compliance az orvoslásban azt jelenti, hogy a beteg együttműködik a megfelelő kezelés érdekében. De miért is ne működnénk együtt?

A compliance kifejezést leginkább a gyógyszerszedéssel kapcsolatban használjuk, de vonatkozhat a kezelés más elemeinek (étrend, életmód) betartására. Jó compliance-ről beszélünk akkor, ha a páciens beszedi az előírt gyógyszert, csak olyat és annyit eszik, amennyit szabad, mozog annyit, amennyit kell. Rossz, alacsony, vagy non-compliance-ről beszélünk akkor, ha mindezeket nem teszi. De hiszen a kezelés a beteg érdeke, miért fordul elő mégis oly gyakran a rossz compliance?

Világviszonylatban az összes felírt gyógyszer egyharmadát nem váltják ki, és a kiváltott gyógyszerek egyharmadát nem az utasításoknak megfelelően (esetleg sehogy sem) szedik. Azaz a gyógyszerek kevesebb, mint fele kerül kiváltásra és beszedésre, a diétás és egyéb előírások betartásáról nem is beszélve. A kezelés megkezdésekor az együttműködő készség általában jobb, lelkesek vagyunk, aztán ez fokozatosan csökken, aztán az időszakos kontroll előtt megint nő egy kicsit.
Mintha az együttműködéssel a doktornak szeretnénk megfelelni, mint amikor egy vizsga előtt pár napban szeretnénk több hónapos nem tanulást pótolni. Pedig a kezelés követésére nem a doktornak van szüksége, csakis nekünk. Ha mi nem szedjük be a gyógyszert, nem követjük a megfelelő étrendet, életmódot, a mi ereink fognak elmeszesedni, nem az övé. Ő segíthet nekünk ezt megelőzni, de csak kívülről. A probléma a miénk, és a felelősség is. De lássuk a rossz compliance leggyakoribb okait, és azt, hogy mit tehetünk ellene.

Feledékenység

Az egyik leggyakoribb ok (elsősorban a gyógyszerszedéssel kapcsolatban) a feledékenység. Be akarnánk venni azt a gyógyszert, csak közbejön ez meg az és elfelejtjük. A koleszterincsökkentők esetében ez különösen igaz, hiszen a gyógyszerszedés elmulasztása nem jár azonnali panaszokkal. Ha valaki a vérnyomáscsökkentőjét felejti el, felszalad a vérnyomása, megfájdul a feje, egyéb tünetei lesznek, míg a kicsit magasabb koleszterinszintet meg sem érezzük.

Egy tabletta kihagyása persze még nem jár maradandó károsodással, de ha gyakran elfelejtjük, inkább találjuk ki, hogyan illeszthetjük be a napi rutinba a gyógyszerbevételt. Minél kevesebbszer kell a gyógyszert szedni, annál könnyebb azt megfelelően beilleszteni. Ideális a naponta egyszer, este (esetleg reggel) azonos időben szedhető gyógyszer.

Orvosunk segíthet abban, hogy valóban csak a feltétlenül szükséges gyógyszereket szedjük, kombinációs készítmények alkalmazásával csökkentheti a tablettaszámot. Magunknak pedig emlékeztetőket kell kidolgoznunk. Ezek lehetnek papírcetlik, csöröghet a mobilunk, sőt internetes emlékeztetőket is alkalmazhatunk, mindegy, csak működjön.

Receptkiváltás nehézségei

Előfordulhat, hogy a recept kiváltása nehézségbe ütközik. Ennek oka lehet pénzügyi (túl drága a gyógyszer), de lehet például mozgáskorlátozottság is (a páciens nehezen mozog, messze van a patika, nincs, aki elmenjen helyette vagy nem akar megkérni senkit). Ha ilyen típusú nehézség előre látható, beszéljük meg kezelőorvosunkkal, hiszen azt ő is tudja, csak az a gyógyszer hatékony, amit be is veszünk. Drágább gyógyszer helyett lehet, hogy van olcsóbb készítmény, vagy ha a távolság a probléma, keressünk segítséget.

Nem látjuk a célt

Lehetséges, hogy nem világos a kezelés célja. Ha nem értjük, miért fontos valamelyik orvosi utasítás, kérdezzük meg. Ha az orvos vagy szakasszisztens idő hiányában nem tudja kellő részletességgel elmesélni, akkor kaphatunk tájékoztató füzeteket, de magunk is kereshetünk megfelelő szakirodalmat a könyvesboltokban vagy az interneten (kedves olvasó, aki ezt olvassa, máris ezt teszi). Ezzel időt spórolhatunk a rendelőben, amikor már csak a legproblémásabb pontokra kell rákérdeznünk. Kérdéseinket célszerű előre végiggondolni, rendszerezni, ne otthon jusson eszünkbe, mi mindent nem értünk még.

A kezelésben fontos az együttműködés

A kezelésben fontos az együttműködés


Nem érezhető a kezelés eredménye

Az is lehet, hogy nem látjuk a kezelés eredményét. A koleszterincsökkentésnél ez különösen gyakori, hiszen ha véletlenül derült ki egy magasabb érték, akkor csak számokat látunk egy laborpapíron, ha amúgy egészségesnek érezzük magunkat, nehéz elfogadni, hogy rendszeres gyógyszerszedésre vagyunk kárhoztatva. Ha szedjük a gyógyszert, ha nem, nem érezzük a különbséget. Különösen rossz, ha a laborpapíron levő számok sem változnak, minden igyekezetünk ellenére. Ilyenkor semmi esetre sem az a megoldás, hogy abbahagyjuk a gyógyszerszedést, legfeljebb a gyógyszer típusán vagy az adagon kell változtatni, saját egészségünk érdekében.

Mellékhatások

Vélt vagy valódi mellékhatások is felléphetnek. A koleszterincsökkentők mellékhatásai ritkák és enyhék. Ezek a mellékhatások az egyik ilyen szer forgalomból történő kivonása kapcsán viszont jelentős publicitást kaptak, megnőtt a mellékhatásoktól való félelem. Például a koleszterinszint-csökkentők legsúlyosabb mellékhatása a vázizom károsodása. Ez extrém ritkán, rendszerint hajlamosító súlyos társbetegségek esetén fordul elő.

FONTOS!

Az semmiképp sem jó ötlet, hogy egyszerűen elhagyjuk a gyógyszert és nem megyünk vissza orvoshoz soha többet. Ha érzékenyek vagyunk valamilyen gyógyszerre, jobb azt biztosan tudni, ha meg más betegség ütötte fel a fejét, nem hátrány, ha megfelelő kezelést kapunk rá.Mindenképpen van laboratóriumi jele is. A gyógyszerszedés idején jelentkező testi tünetek nem feltétlenül függnek össze a tablettával. Ha bármi panaszunk jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni, aki egy laborvizsgálattal megállapíthatja, hogy valóban gyógyszermellékhatásról van-e szó, vagy más betegség áll esetleg a háttérben.

Nem egyértelmű utasítások

Gond lehet, ha az utasítások nem egyértelműek, esetleg túl bonyolultak. Kérjük meg az orvost, hogy a gyógyszerszedéssel kapcsolatban mindent pontosan írjon le, az életmóddal kapcsolatos tanácsokról meg jobb, ha jegyzeteket készítünk. Egy komplett életmódváltás kezdetén biztos, hogy egyre újabb kérdések merülnek fel a mindennapokban. Ezeket gyűjtsük össze, és ne habozzunk őket feltenni a következő kontroll alkalmával.

Egyéb problémák a gyógyszerszedéssel

Lehet, hogy fizikai akadálya van az együttműködésnek. Például nehéz kinyitni a gyógyszeres dobozt, a tabletták túl kicsik és kiesnek a kezünkből, esetleg túl nagyok és megakadnak a torkunkon. Ilyenkor vagy orvosunk segíthet könnyebben kezelhető gyógyszerforma keresésében, vagy családtagjaink a gyógyszerbevételben. Ha a gyógyszer (esetleg bevonata) rossz ízű, akkor se hagyjuk ki szedését csak úgy egyszerűen, a legtöbb tabletta helyet lehet másikat, számunkra elfogadhatóbbat találni. Tehát ha elsőre úgy tűnik, valamilyen akadálya van a megfelelő kezelésnek, ne adjuk fel az első problémánál, kérjük orvosunk segítségét a megfelelő, betartható terápia megtalálásában.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag