Hőség: párakapuval és vízosztással védekeznek itthon

Hétfő éjféltől életbe lépett az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely egyelőre csütörtök éjfélig tart. Budapesten locsolással, ivókutakkal és klimatizált járművekkel védekeznek, míg a vidéki városokban párakapukat állítanak. A nagyobb vasútállomásokon, illetve buszpályaudvarokon országszerte vizet is osztanak.

Budapesten locsolással, ivókutakkal és klimatizált közösségi járművekkel védekeznek a kánikula ellen – ismertette a főpolgármesteri hivatal hétfőn. A közlemény szerint az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat.

hőség, hőségriadó
Hétfő éjféltől életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A közleményben rámutattak, hogy a FŐKERT-tel és a Fővárosi Vízművekkel közösen a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókútfunkció, amely a városban található ivókutakat mutatja. Kiemelték emellett, hogy az új járműbeszerzéseknek köszönhetően a villamos-, trolibusz- és autóbusz-ágazatban is folyamatosan nő a klímaberendezéssel ellátott járművek száma.

Párakapu és napvitorla vidéken

A miskolci önkormányzat közlése szerint a borsodi megyeszékhelyen a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. munkatársai hétfőtől csütörtökig, 11 és 15.30 között ivóvizet osztanak a Villanyrendőrnél, a Centrum Áruháznál és az Újgyőri főtéren, ahol párakapukat is felállítanak. Pécsen 42 ivókutat és csobogót tisztítottak meg és állítottak az emberek rendelkezésére. A belvárosi utcák fölé napvitorlákat feszítettek ki, a település három pontján működtetnek permetkapukat, továbbá a helyi Hullámfürdő is egy órával később zár a megszokottnál csütörtökön.

Szolnok több pontján állítanak fel párakapukat: a Tisza parkban, a vasútállomáson, a Hild téren és a Széchenyi lakótelepen hozhat enyhülést az arra járóknak a vízpermet – tájékoztatott a szolnoki polgármesteri hivatal. A legforgalmasabb városi utakat a hőségriadó ideje alatt locsolják, illetve vízosztás is lesz a Hild téren és a vasútállomáson hétköznap 9-15 óra között.

Vizet osztanak a pályaudvarokon

A MÁV ZRT. és a Volánbusz országszerte igyekszik megkönnyíteni utasainak a hőség elviselését. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a hőségriasztás ideje alatt – hétfőtől 10 és 17 óra között – a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosítanak az utasoknak: Budapesten a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

A Volánbusz 12 és 14 óra között oszt vizet a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon: Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: