A csípés, amitől mindenki fél. El lehet kerülni

A kirándulószezon a kikapcsolódás és a feltöltődés mellett a kullancsok fénykorát is jelenti. Mivel ezek az élősködők számos veszélyes fertőzést terjeszthetnek, jobb, ha minden lehetséges eszközzel megpróbáljuk megelőzni a velük való találkozást.

Amilyen kicsik, legalább akkora bajt tudnak okozni a kullancsok. Ezek az élősködők ugyanis számtalan olyan kórokozót hordozhatnak – és csípésük révén terjeszthetnek –, amelyek az emberekre is komoly veszélyt jelenthetnek . Ilyen például a Lyme-kór, a humán babéziózis, a krími-kongói vérzéses láz, valamint az agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz) is.

A fentiek miatt tehát érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni annak érdekében, hogy megelőzzük a kullancscsípést. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) éppen ehhez ad tanácsokat egyik videójában . Az alábbiakban a leghasznosabb tippeket ismertetjük.

kullancs, kullancscsípés
A megelőzés érdekében használjunk kullancsriasztó szert, és lehetőleg hosszú nadrágot viseljünk. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az élősködők jellemzően a bokros, sűrű aljnövényzetű területeken, illetve az erdőkben és a parkokban várják prédáikat. A kullancscsípés megakadályozásának egyik legjobb módja tehát értelemszerűen az lenne, ha ezeket a helyeket messziről elkerülnénk azokban a hónapokban, amikor különösen aktívak a kis vérszívók. Ám mivel a legtöbben tavasz és ősz között járnak kirándulni, más megelőző praktikákra is szükségünk van – főleg nyáron, amikor a meleg miatt jellemzően rövid, lenge ruhákban járunk.

Az NNK azt tanácsolja, hogy ha a szabadban tartózkodunk, mindenképpen használjunk kullancsriasztó szert, és lehetőleg világos színű ruházatot viseljünk, amelyen könnyebb észrevenni a hívatlan vendégeket. Amennyiben erdei sétát tervezünk, érdemes hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot viselni, valamint magas szárú zoknit húzni.

Legyünk résen hazaérkezés után is

Ha a csípést nem is tudjuk garantáltan elkerülni, a súlyos megbetegedés megakadályozásáért is sokat tehetünk. Mégpedig azzal, hogy minél előbb eltávolítjuk a bőrünkből a kullancsot. Ehhez azonban az kell, hogy időben észre is vegyük, hogy megtámadott minket a kis vérszívó. Kirándulás és túrázás után éppen ezért nagyon fontos, hogy alaposan átvizsgáljuk a teljes testünket, fokozott figyelmet szentelve az alábbi területekre:

 • haj,
 • fülek,
 • hónalj,
 • köldök,
 • deréktáj,
 • lábak,
 • térdhajlat.

Ruházatunkat és felszerelésünket – például a táskánkat – is rendszeresen ellenőrizzük, hogy megbizonyosodjunk: nincs rákapaszkodva élősködő. Ugyanilyen lényeges az is, hogy a háziállatainkat is rendszeresen és alaposan átvizsgáljuk, főleg a nagyobb séták, illetve a magas fűben történt szaladgálás, hempergés után.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Amennyiben kullancsot fedezünk fel a testünkön – vagy szeretteink, háziállataink bőrében –, mielőbb el kell távolítani az ízeltlábú betolakodót. Az élősködőt a bőrhöz közel, az úgynevezett szájszervénél kell megfogni egy steril csipesszel. Ezt követően lassan, óvatosan kezdjük el húzni a vérszívót, amíg magától el nem engedi a bőrünket. Csavargatni nem szükséges, bármivel bekenni vagy összenyomni pedig egyenesen tilos! A procedúrát az érintett terület fertőtlenítésével zárjuk.

A kullancs eltávolítása nem feltétlenül könnyű művelet, így előfordulhat, hogy nem sikerül megfelelően kivitelezni – például az élősködő feje (ami valójában a szájszerve) bent marad a bőrben. Milyen jelek figyelmeztethetnek arra, hogy nálunk is ez a helyzet? És egyáltalán: milyen a „jó” kullancskiszedési technika? Hasznos tippeket és tanácsokat mutatunk .

Ezzel azonban még nem lélegezhetünk fel teljesen. A kullancs eltávolítása ugyanis még nem jelent garanciát arra, hogy megúsztuk a veszélyes fertőzéseket, ezért fokozottan figyelnünk kell a gyanús jelekre. Az NNK tájékoztatója szerint mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a csípést követő egy hónapon belül

 • láz,
 • fejfájás,
 • kiütés,
 • vagy a csípés helye körül egy növekvő piros folt jelentkezik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: