Hiánycikké válhatnak az árstopos élelmiszerek

A kisebb üzletek számára hatalmas nehézséget jelent, hogy kigazdálkodják az élelmiszerárstop miatt fellépő veszteségeiket. Szakértők szerint ez bezárásokhoz, illetve termékhiányhoz vezethet hosszú távon.

„Szerintem január végére csődbe megyünk, mint minden kisboltos” – árulta el egy hajdúsámsoni kisbolt vezetője az ATV Híradónak nyilatkozva. Elmondta, egy ideje egyáltalán nem árulnak olyan termékeket, amelyekre vonatkozik a kormány által az infláció miatt bevezetett árplafon. Így viszont a vevői körük is egyre jobban zsugorodik, ami a jövőre nézve nem sok jóval kecsegtet.

zöldségvásárlás, élelmiszerüzlet, fiatal pár, vásárlók, burgonya
Hosszú távon áruhiányhoz vezethet az élelmiszerárstop fenntartása. Fotó: Getty Images

Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorának kedd esti adásában arról beszélt, hogy az ársapkák akár a jövő év közepéig is érvényben maradhatnak, de később, az ukrajnai háború esetleges lezárultával sem várható teljes visszarendeződés. Ezzel együtt a miniszter az infláció mértékének csökkenésében reménykedik, amennyiben véget érnek a harcok szomszédunkban. Az élelmiszer-drágulás kiugró hazai mértéke kapcsán arról beszélt, hogy nem arról van szó, hogy itthon lennének a legdrágábbak a termékek, csupán most értük utol a világpiaci árakat.

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet (GKI) vezérigazgatója úgy véli, hosszú távon az ársapka fenntartása termékhiányhoz fog vezetni, amit már most is ékesen példáz a jelenlegi cukorhiány. „Egyre több lesz a hiány, egyre inkább a fogyasztó fog szavazni, abban az értelmében, hogy egyik boltból a másikba fog ténferegni, hogy találjon árucikkeket, miközben a nem árrögzített termékeknek bőséges lesz a kínálata” – fogalmazott az ATV Híradónak. Hozzátette, még az árstoppal együtt is 14-17 százalék körüli átlagos inflációra számíthatunk a jövő évben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: