Gyógyszerektől szennyezett a fővárosi ivóvíz

A legnagyobb arányban fájdalomcsillapító és epilepszia ellen használt gyógyszerek maradványai vannak jelen a budapesti ivóvízben.

A Duna antibiotikum-szennyezettsége nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, például a folyóban fürdőzőkre. Az antibiotikumos vízszennyezés azonban kulcsfontosságú szerepet játszik a baktériumok rezisztenciájának kialakulásában. A részletekért kattintson korábbi cikkünkre.

A Duna fővárosi szakaszán 52 féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül - írja a Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika című épületgépészeti szaklap magyar kutatók vizsgálati adataira hivatkozva. A szakértők azt vették górcső alá, mennyire hatékony a természetes parti szűrés (ez a pleisztocén kori kavics és homokréteget jelenti) a kémiailag aktív gyógyszermaradványokkal szemben, melyek az emberi anyagcsere és a vécén lehúzott, lejárt szavatosságú gyógyszerek révén kerülnek a folyó vizébe a tisztított vagy tisztítatlan szennyvízzel együtt. Mint ismeretes, két nagy vízmű mintegy kétmillió embert lát el parti szűrésű ivóvízzel Budapesten és környékén, tehát a régió ivóvizének 90 százaléka a Dunából származik. A cikkből kiderült, a legnagyobb arányban a fájdalomcsillapító lidokain, az epilepszia kezelésére használt lamotrogin és karbamazepin, illetve egy ópiátszármazék, a tramadol kerül át a folyó vizéből a csapvízbe.

vízszennyezés, gyógyszerhatóanyag, gyógyszermaradvány, Duna, Budapest
A legnagyobb arányban fájdalomcsillapító ésepilepsziaellen használt gyógyszerek maradványai vannak jelen a budapesti ivóvízben. Fotó: illusztráció, Getty Images

Az Enviroment Pollution legfrissebb számában publikált tanulmány több éven át készült, adatai pedig egyrészt mintegy 100 folyamkilométeres szakaszon közvetlenül a Duna vizéből vett összesen 107 mintából származnak, valamint a víznyerő kutak csapjaiból is vettek majd száz mintát a főváros térségében. Ezekben nemcsak azt vizsgálták, hogy egyes hatóanyagok milyen gyakoriak, de kutatták azt is, hogy a levett minták hány százalékában jelennek meg, és milyen koncentrációban vannak jelen (nanogramm/liter). Vizsgálták továbbá azt is, hogyan változik a koncentráció, miközben a folyó vize a természetes parti szűrőn át a vízkivételi kutakba jut.

Ilyen gyógyszerszármazékok vannak a Dunában

A kutatók a dunai mintákban 111 különféle gyógyszerhatóanyagot kerestek, és összesen 52 nyomára bukkantak. "Minden mintában azonosították a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt bisoprololt (107 minta, 100 százalékos gyakoriság, átlagosan 3,80 ng/liter) és csaknem mindegyikben a metoprololt (105 minta, 98, 1 százalékos gyakoriság, átlagosan 11,4 ng/liter). A magas vérnyomás kezelésére használt perindopril előfordulása is meghaladta a 90 százalékot (99 minta, 92,5 százalékos gyakoriság, átlagosan 5,16 ng/liter)" - írja a szakportál.

Nemcsak gyógyszermaradványokat mutattak azonban ki a vízből, de különböző hormonokat is. Ezek közül is kiemelkedő volt a női fogamzásgátlókban használt ösztrogén , melyet a minták 42 százalékában mutatták ki, átlagosan 0,32 ng/liter koncentrációban.

Nem mindent szűr a parti homok és kavics

Bár a tanulmány szerint igen hatékony, 95 százalékos eredményességű a parti szűrés, mégsem tud mindent "felfogni" a pleisztocén kori homok és kavics, így az ivóvízben is 32 féle gyógyszermaradványt találtak. Leginkább a karbamazepin, lidokain, tramadol és lamotrigin volt az, ami átjutott a szűrőn, és a folyóban mérhető hasonló koncentrációban jelent meg a mintákban.

Veszélyes lehet

"Bár csak nanogrammokról (10

-9 gramm, másképpen 0,000000001 gramm) beszélünk, a gyógyszermaradványok egészségkárosító hatásúak lehetnek" - figyelmeztet a tanulmányra hivatkozva a cikk szerzője, hangsúlyozva, a karbamazepin például bizonyíthatóan káros hatással van a varangyos békák növekedésére, így akár az emberre is veszélyesnek bizonyulhat. Emlékeztet, az Európai Unió Vízügyi Keretirányelve alapján 2001-ben született határozat azokról az anyagokról, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a környezetre. Ezen a már kétszer is bővített listán jelenleg 33 anyag vagy anyagcsoport szerepel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra