Fulladásveszély miatt visszahívtak egy zselés édességet

Olyan adalékanyagokat használtak fel az édesség előállításakor, amelyek annak állagát megváltoztatva fulladásveszélyt okozhatnak.

Fulladásveszély miatt visszahívta a Jelly mini Cups zseléket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyben arra kéri a vásárlókat, hogy semmi esetre se fogyasszák el a terméket, amelyből a jelenlegi információk szerint több kiskereskedelmi egységbe is érkezett. A Nébih honlapján közzétett információk szerint a dán hatóság állapította meg egy ellenőrzés során, hogy a különböző kiszerelésben és ízvariációkban (jellemzően gyümölcsös ízekben) forgalmazott tajvani eredetű, ABC márkájú, minicsészékbe, műanyag zacskóba csomagolt zselés édesség előállítása során karragént és szentjánoskenyér-lisztet használtak fel. Ezek a termék állagát úgy változtatják meg, hogy azáltal fulladást okozhatnak.

fulladás, fulladásveszély
Gyerekre különösen veszélyes lehet egy ilyen édesség. Fotó: illusztráció, Getty Images

A karragén és a szentjánoskenyér-liszt egyébként élelmiszerekben engedélyezett adalékanyag, a többi között ételek sűrítésére, emulgeálásra használják. A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.

Ezt tegye, ha valaki félrenyelt, fuldoklik Fulladást a torok hátsó részébe került idegen test okozhat. Vagy elzárja a gégét, vagy az izom görcsös összehúzódása vezet fulladáshoz. A rosszul megrágott, sietve lenyelt falatok is okozhatnak fulladást. Ilyenkor azonnal be kell avatkozni. Mutatjuk, mik a teendők!

Többféle termék is érintett

A Jelly mini Cups zselé szilárd konzisztenciájú, zselé állagú édesség, melyet kisméretű, félmerev műanyagból készült kelyhekbe vagy kapszulákba töltenek be, egy falatban történő elfogyasztásra valók, a kelyhekre vagy kapszulákra gyakorolt nyomással a szájba juttatva őket.

A zselésítő anyagot tartalmazó Jelly mini Cups termékek alakjuk és állaguk miatt megakadhatnak a torokban, és elzárva a légutakat esetlegesen fulladást okozhatnak, ezért az Európai Unióban jogszabály tiltja számos zselésítőanyag használatát ezekben a termékekben. Az érintett termékek közé tartozik a Girl Jelly Fruity Bites, a Boy Jelly Fruity Bites, a Fruitery Jelly Assorted Jar, a Fruitery Jelly Assorted Bag, a Pentagon Cup Jelly Snacks Bag, a Pentagon Cup Taro (Bag), a Pentagon Cup Taro (Jar) és az Assorted Jelly Snack.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: