Forgalomból kivont és hamis gyógyszereket foglaltak le

Több mint 250 ezer font értékben foglaltak le hamis, engedély nélkül forgalmazott és forgalomból kivont gyógyszereket a Staffordshire megyei Stoke-on-Trent városában. A hatóságok szerint a háttérben egy több millió fontos forgalmat bonyolító illegális gyógyszerkereskedő hálózat állhat - olvasható a BBC News online híre a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

A Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) munkatársai és a helyi rendőrség összehangolt razziák során bukkant rá a nagy mennyiségű gyógyszerre az angliai Stoke-on-Trent városában. A kedden végrehajtott öt akció alatt több mint 250 ezer font értékű hamis, továbbá engedély nélkül forgalmazott és forgalomból kivont gyógyszereket foglaltak le. A razzia során letartóztattak egy 50 év körüli kanadai nőt, aki a gyanú szerint közreműködött az illegális készítmények terjesztésében és forgalmazásában, valamint kihallgattak egy hatvanas éveikben járó brit házaspárt is. A hatóságok szerint a három személynek köze lehet ahhoz a Pharma2u.com kereskedelmi portálhoz, mely illegálisan árusít receptre kapható gyógyszereket világszerte.

Az MHRA közlése szerint a Pharma2u.com oldal gyógyszerek rendkívül széles választékát kínálja vevőinek. Az antidepresszánsoktól kezdve, a hajhullás és a súlyproblémák leküzdésére használt szereken át az anabolikus szteroidokig minden kapható ott. Danny Lee-Frost, az MHRA munkatársa szerint a most lefoglalt gyógyszerek azonban csak a jéghegy csúcsát képezik, a háttérben egy sokkal nagyobb, akár több millió fontos illegális gyógyszerkereskedő hálózat állhat. "A ma lefoglalt áru becsült értéke körülbelül negyedmillió font lehet, de az egész üzlet akár néhány millió fontos forgalmat bonyolíthat" - tette hozzá Lee-Frost.

Az MHRA azt tanácsolja az állampolgároknak, hogy legyenek óvatosak az online gyógyszervásárlással. Rendelés előtt mindenképpen győződjenek meg arról, hogy a weboldal rendelkezik-e a megfelelő működési engedélyekkel, és kérjék ki orvosaik vagy más egészségügyi szakértő véleményét. "Az online gyógyszervásárlás azért veszélyes, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy mi az, amit megveszünk. A készítmények az előírtnál kevesebb vagy több hatóanyagot, illetve veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, az is előfordul, hogy betonkeverőben készítik őket. Azokat az embereket, akik illegális, hamis gyógyszereket árusítanak, vagy gyártanak, nem érdekli a fogyasztók egészsége. Csak egy céljuk van, ez pedig a haszonszerzés" - figyelmeztet Danny Lee-Frost.

A gyógyszerhamisítás itthoni helyzetéről, veszélyeiről olvashat bővebben FÓKUSZBAN A GYÓGYSZERHAMISÍTÁS rovatunkban is!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)