Felmondási hullám a mentősöknél

Hidegzuhanyként érte a mentődolgozókat a nemzetgazdasági miniszter bejelentése, miszerint 10 százalékkal emelik a bérüket. A dolgozók többre számítottak, felmondási hullám indult.

Hidegzuhanyként érte a mentődolgozókat Varga Mihály minapi bejelentése, miszerint csupán 10 százalékkal emelik a bérüket. Ez ugyanis töredéke annak, amiről az életpályamodell szól, és amit el is fogadott a szaktárca. Abban a mentőtiszteknek 170-220, a mentőápolóknak 80-110 ezres emelést ígértek, ami az átlagos bruttó 195 600 forintos bér 10 százalékos emeléséhez képest lényegesen nagyobb növekedést jelentene, jelentett volna. Többen fel is mondtak - írja a 168ora.hu.

Minden perc, másodperc késedelem emberéletet, életeket jelenthet. De vajon gépjárművezetőként tudjuk, hogy mikor és hogyan kellene segítenünk a megkülönböztető jelzést használó járműveknek? Korábbi cikkünkből fontos információkat tudhat meg.

Varga Mihály benyújtotta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek. "Lesznek kiadásnövelő intézkedések - mentőknél 10 százalékos, a rendvédelemben 5 százalékos béremelést hajtanak végre" - mondta a miniszter. Az elméletileg örömteli bejelentés azonban sokaknak hatalmas csalódást okozott,  több helyen is felmondtak a hír hallatán. Az Országos Mentőszolgálat dolgozói hónapok óta bíztak az ígéretben, amelyet még a decemberig regnáló főigazgatójuk, Máté Gábor dolgozott ki, és amelyet utódja, Csató Gábor elvileg tovább is vitt

A mentősök magasabb összegre számítottak, a hír hallatán többeknek elfogyott a türelme
A mentősök magasabb összegre számítottak, a hír hallatán többeknek elfogyott a türelme 

A decemberben megválasztott főigazgató tavaszi vidéki fórumain folyamatosan a mentőtiszteknek, mentőápolóknak beígért emeléssel nyugtatta a kollégákat. Ráadásul ezt is csak az első lépésként harangozták be. Mivel a mentőszolgálat dolgozói magasabb összegre számítottak, a hír hallatán többeknek elfogyott a türelme és legfőképpen a bizalma.  


Az OMSZ állományában jelenleg 166 mentőorvos dolgozik, tehát a szükséges létszám harmada már így is hiányzik. Ebben a munkaköri csoportban a legmagasabb az elvándorlás mértéke, éves szinten megközelítőleg 90 százalék.

Nem egyszeri intézkedésről van szó

A "mentő életpálya" nem egyszeri intézkedést, hanem a mentődolgozók érdekében végzett folyamatos tevékenységet jelent - reagált a cikkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. A közleményben hangsúlyozták: Dr. Csató Gábor főigazgatói programja ezt az akciótervet tartalmazta, januári kinevezésével a program végrehajtása, a mentő életpálya megvalósítása megkezdődött.

"A megtett és folyamatban levő lépések között egyebek mellett többlépcsős béremelés (a mentők bére az elmúlt időszakban is emelkedett), munkaruha beszerzés (a közbeszerzés előkészítése már zajlik), a mentők szakmai kompetenciájának és szakmai fejlődésének rendezése, illetve folyamatos támogatása (protokollok készültek, továbbképzések kezdődtek), és új mentőkocsik beszerzése is szerepel (193 db új mentőautó áll szolgálatba májustól kezdődően, ami azt jelenti, hogy az ország összes eset-rohamkocsiját kormányzati forrásból újakra cseréljük). A közelgő Mentők Napja apropóján is le kell szögezni, hogy a mentődolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének növelését, a munkakörülmények javítását, az infrastruktúra fejlesztését a Kormány és az OMSZ vezetése nem csupán fontos céljának tekinti, hanem tesz is annak megvalósításáért, amit a látható eredmények fognak bizonyítani" - olvasható a közleményben.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag