Felmérés: sokan nem kaptak ellátást a járvány miatt

Rengetegen érzik úgy, hogy a járvány miatt nem kaptak megfelelő, a koronavírussal nem összefüggő orvosi ellátást, és a bezártság, elszigeteltség miatti mentális problémák is jellemzőek hazánkban. Felmérést végzett a Tárki Társadalomkutatási Intézet.

Közel 20 ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan látják országuk helyzetét, illetve milyen problémákat találnak aggasztónak. Természetesen a felmérés eredményére erőteljes hatással volt a koronavírus-járvány. Kíváncsi, hogy mi, magyarok, hogyan válaszoltunk? Részletek itt.

A Tárki kutatásában a többi között arra kereste a választ, hogy a lakosság mennyire elégedett a kormányzat és az önkormányzat egyes járványügyi és gazdasági intézkedéseivel, illetve hogy mennyien szenvedtek valamilyen hátrányt amiatt, hogy nem kaptak megfelelő, a koronavírussal nem összefüggő orvosi ellátást - számolt be a Portfolio.hu.

A koronavírus-járvány miatt sokan nem jutottak el orvoshoz.
A koronavírus-járvány miatt sokan nem jutottak el orvoshoz. Fotó: Getty Images

A megkérdezettek 10 százaléka jelezte, hogy nem kapott meg valamilyen szükséges, nem a koronavírushoz kapcsolódó ellátást, és további 12 százalékuk környezetében él ilyen személy. Sokan az ellátások leállása miatt nem tudtak eljutni szakemberhez, de vannak, akik maguk halasztották el az orvoslátogatást. A bezártság és az elszigeteltség a résztvevők 16 százalékánál idézett elő mentális problémákat. Az eredmények azt mutatták, hogy az érintettség a korral és a település nagyságával együtt emelkedik, és hogy a nők körében jellemzőbbek az ilyen típusú tapasztalatok.

Az önkormányzatokkal elégedettebbek voltak

Hogy mennyire elégedettek a kormányzati és önkormányzati intézkedésekkel, azt a megkérdezetteknek egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellett jelezniük. Az egyes intézkedések közül a kormány gazdasági intézkedéseivel voltak a legkevésbé elégedettek (3,34), ezt követték a kormány egészséggel kapcsolatos intézkedései (3,56). A legmagasabb értékelést az önkormányzatok tevékenysége kapta (3,9).

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső