Fecskendőhiányra figyelmeztet a WHO

A következő évben 1-2 milliárddal kevesebb fecskendő állhat rendelkezésre, ami lassíthatja a koronavírus elleni globális oltási kampányt is - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Fecskendőhiány kialakulásának veszélyére figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Lisa Hedman, a WHO szakértője szerint a jelenség különösen a szegényebb országokat sújthatja, amelyek általában kisebb mennyiségben rendelnek, ezért nem élveznek elsőbbséget a gyártóknál.

Kinek kell 4. adag a koronavírus-vakcinából? Frissítette az emlékeztető oltásra vonatkozó útmutatóját az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). Az új ajánlás szerint bizonyos veszélyeztetett csoportoknak egy újabb emlékeztető dózis, vagyis egy negyedik adag koronavírus-vakcinát is érdemes beadatni.

Többszörösére nőtt az igény

A WHO felszólította az országokat, hogy tervezzenek előre és nagy mennyiségben rendeljenek fecskendőt, illetve vegyék figyelembe, hogy általában hat hónapos átfutási időre van szükség.

Becsléseik szerint egy átlagos évben 16 milliárd fecskendő áll rendelkezésre a világ országai számára. A koronavírus-világjárvány előtt ennek 5-10 százalékát (800 ezer - 1,6 millió) védőoltások beadásához használták fel. Tekintve azonban, hogy immár több mint hétmilliárd adag védőoltást adtak be a koronavírus ellen világszerte, jelentősen megnőtt a kereslet.

Világszerte hiány alakulhat ki a fecskendőkből. Fotó: MTI/Vajda János
Világszerte hiány alakulhat ki a fecskendőkből. Fotó: MTI/Vajda János

A védőoltások beadásához használt fecskendők különböznek a többitől, általában olyan mechanizmussal rendelkeznek, amely biztosítja, hogy csak egyszer lehessen használni őket. A WHO szerint a gyártók körülbelül hatmilliárd fecskendőt tudnak előállítani évente, a legnagyobb exportálók India és Kína. A következő évben a kereslet akár hétszerese lehet a járvány előtti szintnek.

Hedman arra is figyelmeztetett: ha nem áll rendelkezésre elegendő fecskendő, akkor lehetséges, hogy nem tudják beoltani az embereket olyan betegségek ellen, mint például a kanyaró, a mumpsz vagy a rubeola.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció