Faültetés mentheti meg az emberiséget

Hatalmas városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére. A tervek szerint összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. A növények telepítése azonban javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát, egyben megfékezné a talajpusztulást. A New York-i klímacsúcson el is indultak a tárgyalások arról, hogy 2030-ra hogyan valósulhat meg a félmillió hektáros városi erdők terve.

fa, faültetés, erdő, erdőtelepítés, klímaváltozás, globális felmelegedés
A városi erdők a levegő hőmérsékletét mintegy 8 Celsius-fokkal csökkenthetik. Fotó: iStock

Az erdőtelepítés előnyei

Az UEFA is fát ültet Városonként 50 ezer - összesen 600 ezer - fát ültetne az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a jövő nyári Európa-bajnokság helyszínein, köztük Magyarországon is. A klímavédelem mellett többek között ezzel az akcióval ünnepelnék a kontinensviadalok 60. évfordulóját is.

"A kínai városok például nagyon gyorsan nőnek, és húsz év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni. Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek" - magyarázta Simone Borelli, a FAO szakértője. A szervezet adatai szerint a városi erdők a levegő hőmérsékletét mintegy 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik.

A terv az, hogy Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogassák a zöld területek kialakítását. A probléma különösen a száraz területeken nagy, ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket az aszályra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, az áradásokra és a földcsuszamlásokra - emelte ki Csü Tung-ju, a FAO igazgatója.

Becslések szerint 2050-re a világ népességének csaknem 70 százaléka városokban fog élni, az urbanizáció környezeti hatásai pedig - elsősorban Afrikában és Ázsiában - lényegesen rosszabbodni fognak, ha nem születik megoldás - figyelmeztetnek a szakértők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)