Ezért lesz tele esernyőkkel a Facebook

Az esőcseppes esernyőt választották a biztonságos szex nem hivatalos jelképének az interneten. December elsején ezzel a hangulatjellel hívnák fel a figyelmet a védekezés nélküli szex veszélyeire.

Az egyik legnagyobb óvszergyártó cég még tavaly december elsején, az AIDS Világnapján nyújtotta be kérelmét - s azóta többször is megtette -, hogy legyen a biztonságos szexnek hivatalos emojija. Először a legkönnyebben értelmezhető kondom hangulatjele került terítékre, ezt azonban elutasították. Végül egy online közvélemény-kutatáson az "esernyő esőcseppekkel" emojit szavazták meg, amely a #CondomEmoji közösségi kampány keretében hívja fel majd a figyelmet a védekezés nélküli szex kockázataira.

A biztonságos szexre hívja fel a figyelmet az esernyős kampány
A biztonságos szexre hívja fel a figyelmet az esernyős kampány

Hangulatjelekkel a szexről

A hangulatjeleknek is hívott emojik a modern kommunikációs csatornák alapvető kellékei. Mivel a Facebook és a többi digitális felület cset-részlege nem tesz lehetővé nonverbális közlési módokat, hangszínünkkel vagy mimikánkkal értelemszerűen nem tudjuk árnyalni leírott mondandónkat. Ezt pótolják a mondatok közé ékelt hangulatjelek - egészen más olvasata van ugyanis egy csípősebb, viccelődő mondatnak, ha a végén feloldjuk azt egy mosolygó arccal.

A "korunk pestisének" is nevezettAIDSvilágjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Kezdetben a fertőzés főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-élvezőket és azok szexuális partnereit támadta meg, illetve a transzfúzióban vagy más vérkészítmény-kezelésben részesülő betegek (pl. vérzékenyek) fertőzése volt. Az alábbi cikkünkben mindent megtudhat a betegségről!

Emojit azonban nem is olyan egyszerű készíteni, mint ahogy azt gondolnánk. Az Origo információi szerint egy részletes kérelmet kell benyújtania arról a Unicode konzorciumának. Mindegyiket felülvizsgálják, ezt követően kerülhet a technikai bizottsága elé. Van, hogy többször is felül kell vizsgálni a kérelmet, mielőtt a szervezet kódolja a kívánt karaktert. Ez akár két évig is eltarthat, ráadásul az elbírálást követően a hangulatjelet át kell öltetni a Facebook, az Apple, a Google, vagy a Microsoft saját eszközeire, ami újabb éveket vehet igénybe.

A #CondomEmoji közösségi kampány azután a megdöbbentő felismerés után kezdődött, miszerint a 16 és 35 év közöttiek majdnem fele hiszi azt, hogy nem fenyegeti őket a HIV vírus veszélye, annak ellenére, hogy minden 30. másodpercben megfertőződik egy fiatal. A megkérdezett fiatalok 60%-a vallotta be, hogy kényelmetlenül érzik magukat, ha a szexről kell beszélni, 72%-uk szerint egyszerűbben fejezik ki érzelmeiket hangulatjelek segítségével, és több mint háromnegyedük használ hangulatjeleket kapcsolataik és a szex megvitatásához.

December elsején nyílnak az esernyők

Közeledve a december elsejei AIDS Világnapjához, az óvszergyártó az esernyő emoji közösségi médiában való használatára buzdítja a felhasználókat. Ennek célja, hogy felhívják az emberek figyelmet a védekezés nélküli szex járulékos kockázataira, illetve az Unicode figyelmét a hivatalos biztonságos szex emoji szükségszerűségére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)