Ezer fát ültetnek Budapesten

Gyerekekkel közösen ültet el ezer fát az Országos Erdészeti Egyesület Budapesten. A napokban már a helyükre is kerültek az első fák a II. kerületben.

Az Országos Erdészeti Egyesület szeptemberben hirdetett családi rendezvényt. A IV. Erdővarázs Családi Napon 10 ezer érdeklődő vett részt. A rendezvényen a fásítás és a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságára is felhívták a figyelmet, valamint meghirdették a gyerekeknek szóló Tenyérvarázs elnevezésű projektet is. A gyerekek tenyérlenyomatukat helyezhették el egy erre a célra felállított felületen, hogy később az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen ültethessenek fákat. A játékban 1014 tenyérlenyomat gyűlt össze.

faültetés, facsemeték, erdő, fák, klímaváltozás, fásítás, fenntartható erdőgazdálkodás
faültetés, facsemeték, erdő, fák, klímaváltozás, fásítás, fenntartható erdőgazdálkodás

Az első fákat már elültették

Fejenként ennyi fát kellene ültetni - részletek!

Az első 50 fát december 17-én ültették el a II. kerületi Szépvölgyben, az Árpád-kilátótól északra eső területen. A projekt keretében egyébként őshonos fafajokat, molyhos tölgyet és házi berkenyét ültetnek. Ezekkel, illetve a spontán megjelenő kőrisekkel és juharokkal együtt egy sok fafajból álló, többkorú erdő létrehozásához járulnak hozzá, amely így - remélhetőleg - jobban meg tud majd küzdeni a klímaváltozás kihívásaival.

Faültetés mentheti meg az emberiséget

Ahogy már korábban megírtuk, az ENSZ is hatalmas városi erdőket tervez létrehozni a klímaváltozás megfékezése érdekében. A tervek szerint összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait. A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát, valamint megfékezné a talajpusztulást is. A New York-i klímacsúcson el is indultak a tárgyalások arról, hogy 2030-ra hogyan valósulhat meg a félmillió hektáros városi erdők terve.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció