Ez változik hétfőtől a budapesti tömegközlekedésben

Június 15-étől visszaállítják az első ajtós felszállási rendet, ám jegyet továbbra sem lehet vásárolni majd a járművezetőknél.

Ugyan a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet még nem oldották fel (erről folyamatban van az országgyűlési döntés), az élet több területen fokozatosan visszaáll a megszokott kerékvágásba. Ilyen a tömegközlekedés is: a Volánbusz a héten már bejelentette, hogy megszüntetik a 30 százalékos kapacitási korlátozást, most pedig a fővárosi járműveken is lazítanak.

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint hétfőtől újra visszaáll az első ajtós felszállási rend az érintett járatokon, valamint az első ülések sem lesznek elkordonozva. "Jegyvásárlásra azonban továbbra sem lesz mód a buszokon, ezért kérjük, hogy felszállás előtt vagy mobiltelefonjukon vásárolják meg jegyeiket!" - hangsúlyozták.

Ózonos fertőtlenítéssel is küzdenek az új koronavírus terjedése ellen a BKV járatokon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Ózonos fertőtlenítéssel is küzdenek az új koronavírus terjedése ellen a BKV járatokon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Továbbra is óvják az utazóközönséget

Felhívták a figyelmet arra is, hogy továbbra is kötelező a maszk viselése valamennyi budapesti tömegközlekedési eszközön, hiszen ez egyaránt védi az utasokat és a járművezetőket. Emellett a BKK ezután is fokozott figyelmet fordít a járművek takarítására, így napi rendszerességgel végzik el minden forgalomba kerülő jármű fertőtlenítését. Rendszeres a légkondicionáló berendezések fertőtlenítése és tisztítása, a légkondicionálóval nem rendelkező járműveken pedig nyitva tartják az ablakokat a megfelelő szellőzés érdekében.

A fenntartható főváros

Ezzel egy időben a BKK bejelentette, hogy új biciklitárolókat alakítottak ki a gödöllői (H8-as) HÉV vonalán Sashalom, Mátyásföld alsó, valamint a csömöri (H9-es) HÉV vonala mentén Cinkota alsó, Árpádföld és Szabadságtelep megállóknál. Ezeken túl a gödöllői HÉV Rákosfalva megállójánál a már meglévő B+R tároló burkolatát felújították, és új információs oszlopot helyeztek ki. Emlékeztettek továbbá, hogy a BKK január végén 27 budapesti helyszínen létesített új B+R - "bike and ride", azaz "biciklizz és utazz" - kerékpártárolókat.

A fenntartható város évek óta megfogalmazott célja, hogy Budapesten a környezettudatos megoldásokat részesítsék előnyben. Nagyobb távolságokra kiváló megoldás a közösségi közlekedés és a kerékpár kombinációja. Ezt szolgálják a metró és a HÉV-megállóknál létesített (B+R) biciklitárolók is - írta közleményében a BKK.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció