Ez történik, ha tévesen riasztják a mentőket

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a mentők az indokolatlan bejelentések három típusát különböztetik meg.

Havi harminc vakriasztás

Előfordul, hogy a hozzátartozók túl aggodalmasak, és mentőt hívnak olyan beteghez is, akinek nincs szüksége ilyen ellátásra. Ilyenkor a mentők is örülnek, hogy nincs komoly baj, és eljönnek a helyszínről, noha könnyebb lenne, ha egyre kevesebb ilyen esettel találkoznának - nyilatkozta Győrfi Pál az Inforádióban.

Megszűnik a mentők 104-es száma? Jövőre a mentők segélyhívásai már az ország összes régiójából a miskolci és a szombathelyi központba futnak be. Ez azonban nem jelenti, hogy ezentúl mindenkinek a 112-t kell hívnia, ha például mentőre van szüksége, a 104-es hívószám ugyanis megmarad .

Győrfi Pál elmondta, hogy nagyon sokszor riasztják tévesen a mentőket
Nagyon sokszor riasztják tévesen a mentőket

Nem létező esethez is hívnak mentőt

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az is gyakori, hogy egy baleset vagy rosszullét láttán nem érdeklődnek az érintettől, hanem rögtön a mentőt hívják, és távoznak a helyszínről. A legrosszabb, amikor nem létező esethez hívják a mentőket. Ez 30-35-ször fordul elő havi szinten. Ennek nemcsak költsége van, de emberéleteket is veszélyeztet - mondta.

Az ilyen telefonálókat minden esetben feljelentik, hiszen a diszpécser akkor is látja a hívószámot, ha letiltották, illetve a hívás helyszínéről is pontos információkkal rendelkezik.

Sokan a mentők nevében riogatnak

Még belegondolni is borzasztó, hogy mit él át a szülő vagy hozzátartozó, akit éjnek évadján azzal hívnak fel, hogy baleset történt a szomszéd városba vezető úton, és az egyik sérült feltehetően a gyermeke vagy valamelyik szerette. Ráadásul ha a telefonáló a rendőrség vagy a mentőszolgálat nevében mutatkozik be, akkor senkinek sincs oka kételkedni. Legfőképp abban az idegállapotban, amilyenben azokban a másodpercekben van.

Sajnálatos módon egyre gyakoribbak azok a telefonhívások, amelyekkel szülőket riogatnak azt állítva, hogy baleset érte a gyermeküket. Dr. Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával korábban utánajártunk , hogyan védhető ki egy ilyen átverés.

Dr. Csató Gábor a HáziPatika.comnak megerősítette, hogy a mentőszolgálat soha nem tesz ilyet. "Mi ilyennel biztosan nem hívunk és nem is hívtunk fel senkit. Olyan előfordul, hogy a hozzátartozó kérésére telefonálunk valakinek. Ebben az esetben a bajtárs telefonál, és odaadja a készüléket a sérültnek."

Olyan sincs, hogy elvegyük valakitől a telefonját, és abból hívogassunk fel másokat. Ez nálunk nemcsak, hogy nem szokás, de tiltott is. Ezek sajnálatos visszaélések az emberek jóhiszeműségével és szeretetféltésével. Nagyon szomorú, hogy ilyenek vannak" - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra