Sok gyerek halálát okozza, jön a védőoltás

Az évente több mint százezer gyermek haláláért felel világszerte a légúti óriássejtes vírus (RSV). Egy ausztrál kutatócsoport azonban kifejlesztett a kórokozó ellen egy védőoltást. A kutatók szerint a vakcina akár már egy éven belül piacra is kerülhet.

Húsz év alatt sikerült kifejleszteni egy védőoltást az évente több száz gyermek életét követelő légúti óriássejtes vírus (RVS) ellen. A vakcina a tapasztalatok szerint hatékony, hosszan tartó monoklonális antitestkezelést biztosít a kisbabák számára. A Niversimab a közelmúltban már átesett a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon, és azok pozitív eredményekkel zárultak – ismertette a vakcinát kifejlesztő csoport vezetője, Peter Richmond, aki egyben a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének vezetője is.

Évi 100 ezer gyerek halálát okozza az RSV, védőoltás jön ellene. Fotó: Getty Images
Évi 100 ezer gyerek halálát okozza az RSV, védőoltás jön ellene. Fotó: Getty Images

Lehet, hogy már idén piacra is kerül

A kórokozó elleni vakcina az idei év végére vagy 2023 elejére kaphat engedélyt megelőző kezelésként az Egyesült Államokban és Európában. Ez lesz az első vakcina, amelyet az RSV ellen hoznak forgalomba. A védőoltást azonban hamarosan egy olyan vakcina is követi majd, amelyet az állapotos nők kaphatnak meg, hogy születendő gyermeküket immunizálják a vírus ellen.

Az RSV-fertőzés a csecsemőkori kórházi kezelések és alsólégúti fertőzések első számú oka. Mutatjuk a tüneteit és kezelési módjait.

Életveszélyes szövődménnyel járhat a fertőzés

Az RSV évente több mint 100 ezer halálesetet okoz, és mintegy 3,6 millióan szorulnak kórházi kezelésre miatta világszerte. A vírus a légutakat és a tüdőt fertőzi meg, és életveszélyes szövődményei lehetnek.

Richmond egyébként gyermekorvosként több mint 30 éve kezel RSV-fertőzéssel küzdő csecsemőket. Ezért is különösen örömteli számára, hogy a vakcinával meg lehet előzni a betegségek egy részét – jegyezte meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Meglepő, mikor küldték el az első SMS-t

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: