Evakuációs terven dolgoznak Nápolyban

A kormány készen áll minden eshetőségre, és evakuációs terven dolgozik a Nápoly melletti vörös zónában élő nyolcvanezer ember esetleges menekítésére - jelentette be Nello Musumeci az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján.

Nello Musumeci kijelentette, hogy a dél-olaszországi Campania tartományban hétfő óta ismétlődő földmozgás hirtelen és hosszabb időre leállhat, de nem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig tarthat. "A tudósok sem tudják megjósolni, miként alakulhat a helyzet, ezért készen kell állnunk minden eshetőségre" - hangsúlyozta.    

Bejelentette, hogy a kormány a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és más intézményekkel közösen evakuációs terven dolgozik, melyet a következő napokban hoznak nyilvánosságra, és megjegyezte, hogy szükség esetén azonnali evakuációt rendelnek el. A geológiai szempontból rendkívüli térségben mindig is létezett katasztrófavédelmi terv a lakosok gyors evakuálására, de a korábbi  előírásokat felül kell vizsgálni a terület magas népességsűrűsége miatt - modta. "Nagyon szűk területen 80 ezer ember él több ezer épületben, szükség esetén a minél gyorsabb evakuálásuk nem könnyű feladat" - mondta Nello Musumeci. A térségben a közepes, sárga színű készültség marad érvényben.    

Május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak a lakosok számára. Ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tetelére. Az épületek vizsgálata már megkezdődött, ötvenöt csapat végzi a térség épületei állapotának felmérését. Mindenekelőtt az iskolákat akarják biztonságossá tenni, melyeknek száma meghaladja a hatvanat - hangoztatta Nello Musumeci.

Nápoly
A hétfő óta ismétlődő földmozgás akár évekig elhúzódhat. Fotó: Getty Images

A katasztrófavédelemért, a tengerekért és az egész dél-olasz térségért felelős tárca nélküli miniszter a szerda este tartott rendkívüli kormányülést követően sajtótájékoztatón jelentette be, milyen intézkedéseket hoznak a Nápoly térségében bekövetkezett földmozgást követően. A Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormányülésen a belügyi, a védelmi, a gazdasági, az egészségügyi, a kulturális és oktatási tárca képviselői vettek részt, valamint a katasztrófavédelem vezetője és Nápoly prefektusa.    

A Nápolytól harminc kilométerre található Campi Flegrei területén hétfőn hajnalban 4.4-es erősségű földrengést mértek, ami az utóbbi negyven év legerősebbje volt. Csak anyagi kár keletkezett az épületekben. A Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) pontosítása szerint bradiszeizmikus (függőleges) földmozgás történt.      

A helyiek még kedden is az utcán töltötték az éjszakát újabb mozgásoktól félve. Zárva tartottak az iskolák, melyeket szerdán nyitottak újra. A Campi Flegrei területén található Pozzuoliban negyvenhat család nem tudott visszatérni megrongálódott otthonába, Bacoliban a tengerparton sátrakat állítottak fel az újabb mozgásoktól tartók számára. Az utolsó erősebb mozgást szerda reggel mérték, amelynek erőssége 3.6-os volt. Az epicentrum közel négy kilométeres mélységben a nyílt tengeren volt, a Pozzuoli-öbölben.    

A Campi Flegrei területén "nem létezik a zéró kockázat, aki itt él, tudja, mennyire összetett, nehéz és kockázatos itt élni" - jelentette ki Nello Musumeci. Hozzátette, hogy a veszélyek ellenére, "be lehet avatkozni, és enyhíteni lehet a természeti jelenségek hatását". Nello Musumeci elmondta, hogy az országnak ezen a részén "éberen együtt kell élni" a földrengés, a vulkánkitörés és a bradiszeizmikus tevékenység veszélyével. Nápoly térségében az 1944 óta alvó Vezúv jelent veszélyt, Campania tartomány egésze földrengészónának számít, a Campi Flegrei lakóit pedig a föld süllyedésével és emelkedésével járó mozgások veszélyeztetik.      

Vulkánkitörés esetén hét kisebb-nagyobb város területén lép azonnal életbe az úgynevezett vörös zóna, ahonnan evakuálják a lakosságot. Veszélyes bradiszeizmikus tevékenység esetén ugyanazt három településen rendelik el azonnal, vagyis Pozzuoliban, Bacoliban és Monte di Procidában.

A geológus Mario Tozzi a La Repubblica napilapban szerdán elmondta, hogy Nápoly és térsége "szupervulkánra" épült, ami valójában egy huszonkilenc vulkánból és úgynevezett kitörési pontból álló vulkánrendszer, amelynek teljes területén közel hatszázezren élnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra