Erre figyelj, ha autóval utazol Ausztriába

Nem mindig érdemes rendőrt hívni Ausztriában a közúti balesetekhez, számos esetben ugyanis fizetni kell érte.

Nyugati szomszédunknál 1986 óta van érvényben az úgynevezett baleseti bejelentési díj, amelynek összege ma 36 euró, azaz átszámítva mintegy 14 ezer forint – derül ki a KRESZváltozás szerdai Facebook-bejegyzéséből. Ezt abban az esetben kell megfizetni, ha nem indokolt a rendőri részvétel a baleset rendezéséhez. Ilyen lehet például, ha egy koccanásos balesetnél nem történik személyi sérülés, egyértelmű a felelősség kérdése, illetve az adatok kölcsönös cseréjével lerendezhető az eset.

Fontos, hogy a köznyelvben csak kékfényadónak nevezett díjat nem annak kell megfizetnie, aki a balesetet okozta, hanem annak, aki a rendőrt hívta. Ha pedig minden érintett egyetért a rendőrség bevonásával, de mégis felesleges a riasztás, akkor mindannyiuknak fejenként ki kell fizetnie a 36 eurót.

A KRESZváltozás posztja szerint a befizetett díj az államkasszát gyarapítja. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne szabad egyáltalán rendőrt hívni a közúti balesetekhez Ausztriában. Csupán arról van szó, hogy egyes esetekben ez nem indokolt. Indokolt esetekben a rendőrség kihívása nem von maga után díjfizetési kötelezettséget. E körbe tartozik, ha:

  • a balesetet egy szemtanú jelenti be;
  • szükség van a helyszín biztosítására forgalmi vagy egyéb okokból;
  • nincs lehetőség az adatok kölcsönös cseréjére, mert például az egyik fél megtagadja azt, vagy az egyik érintett jármű iratai nem elérhetőek;
  • az egyik fél adatai megadása nélkül távozott a helyszínről;
  • személyi sérülés keletkezett a balesetben;
  • a baleset kapcsán felmerül az ittas vezetés gyanúja;
  • a baleset vadállattal történt ütközés következménye.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra