ENSZ: Rekordszámú ember él menekültként

Rekordszámú, több mint 114 millió ember élt menekültként a világban háborúk, üldöztetés, erőszak, vagy emberi jogi sérelmek miatt szeptember végén - közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCR).

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2023 első negyedében elsősorban az ukrajnai, a szudáni, a mianmari és a kongói konfliktus, a szűnni nem akaró afganisztáni humanitárius válság, továbbá a szárazság, az áradások és a politikai bizonytalanság szomáliai egyvelege miatt az otthonuk elhagyására kényszerültek emberek. Számuk szeptember meghaladt a 114 millió főt.    

menekültek
Szeptember óta is emelkedett a menekültek száma. Fotó: Getty Images

Az UNHCR becsült adatai szerint a földönfutóvá vált emberek több mint fele kényszerült arra, hogy menekülése közben az országhatárt is átlépje; és a világ menekültjeinek csaknem egyharmada Ukrajnából, Szíriából és Afganisztánból indult útnak. Az otthonukat elhagyó emberek száma június közepén mintegy 110 millió volt ami 1,6 millióval haladta meg az előző év azonos időszakában nyilvántartott adatot. A főbiztosi hivatal szerint a menekültek száma azóta is folyamatosan emelkedett. A jelentés nem tartalmazza az október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus miatt a gázai övezeten belül elmenekült, mintegy 1,4 millió palesztin lakost.    

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a jelentésben hangsúlyozta, hogy a Gázában kialakult humanitárius válságon kívül további olyan konfliktusok vannak a világban, amelyek egyre intenzívebbek, ártatlan emberek életét teszik tönkre és népeket szakítanak el gyökereiktől azzal, hogy menekülésre kényszerítik őket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra