Ennyit számít, mikor hízunk el

Azoknál a legmagasabb a korai halál rizikója, akik egész felnőttkorukat túlsúlyosan élik le - állítja egy friss tanulmány.

Az ötvenéves kor előtt felhalmozott jelentős súlytöbblet óriási veszélyt jelent egészségünkre - írja a The Sun. A lap egy friss kínai tanulmányra hivatkozva állítja ezt. A szakemberek szerint ugyanis azok, akik húszas, harmincas vagy negyvenes éveikben elhíznak, 20 százalékkal nagyobb eséllyel számíthatnak bármilyen egészségügyi okból bekövetkező korai elhalálozásra, mint az átlagos testalkatú és súlyú társaik. Továbbá mintegy 50 százalékkal magasabb a kockázata annak, hogy a korai halál valamilyen szívbetegség miatt következzen be náluk.

A súlyfelesleg jelentősen növeli a korai elhalálozás kockázatát. Fotó: iStock
A súlyfelesleg jelentősen növeli a korai elhalálozás kockázatát. Fotó: iStock

A fogyás sem mindig segít

A kínai tudósok több mint 36 ezer önkéntes adatait elemezték a kutatásuk során. Az alanyok 40 évesek vagy idősebbek voltak a tudományos munka kezdetén. A szakemberek megmérték a résztvevők magasságát és a testsúlyát, majd néhány adatot önbevallásos alapon rögzítettek - például azt, hogy mennyi volt a testsúlyuk 25 évesen.

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

A kutatók 12 éven át követték nyomon alanyaik egészségügyi állapotát, ez idő alatt 10500 fő hunyt el a résztvevők közül. A tudósok számításai szerint azok, akik 25 és 47 éves koruk között szednek magukra tetemes súlyfelesleget, 22 százalékkal nagyobb eséllyel számolhatnak a korai elhalálozás veszélyével, és 49 százalékkal magasabb a szívbetegség miatti korai halál kockázata. A szakemberek azonban azt írják, hogy a középkor és az időskor közötti fogyás sem csökkenti a korai elhalálozás kockázatát. Azoknál, akik ebben az életszakaszban csökkentették súlyukat, a bármilyen egészségügyi okból bekövetkező korai halál rizikója átlagosan 30 százalék volt.

A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik egész felnőttkorukat tetemes súlyfelesleggel élik le: náluk átlagosan 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel következik be a korai halál, mint az egészségesebb testsúlyú társaiknál.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció