Ennyi magyar marad 2100-ig

Az Európai Unió népessége 20,5 millió fővel csökkenhet 2100-ig, Magyarország a lakossága ötödét veszíti el.

Az évszázad végére Európa lakossága drasztikusan lecsökkenhet, bizonyos országokat pedig különösen nagy mértékben sújthat a népességfogyás - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adataiból. Az Index cikke szerint 2100-ig az EU népessége 20,5 millió fővel csökken a következő 81 évben, ugyanezen idő alatt Magyarország lélekszáma 1,9 millióval lesz kevesebb a mostaninál.

Így csökken Európa népessége

A tendencia nem folyamatos, az EU összlakossága (elsősorban a bevándorlásnak köszönhetően) 2045-ig még folyamatosan növekszik, addigra a jelenlegi 513,4 millióról 525 millióra nő majd. Az Eurostat adatai szerint onnantól viszont 55 év alatt 492,9 millióra csökken. Magyarországon az előrejelzések szerint semmilyen növekedés nem lesz, a lakosság kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan csökkenni fog.

Európában is egyre kevesebb gyerek születik. Fotó: 123rf
Európában is egyre kevesebb gyerek születik. Fotó: 123rf

Néhány országban azonban még nálunk is drasztikusabb népességcsökkenésre kell felkészülni az előrejelzések szerint. Olaszország várhatóan a népessége negyedét, 15,8 millió embert veszít el 2100-ig, de még rosszabbul járhat például Portugália, amelynek lakossága a jelenlegi 10,3 millióról 6,6 millióra apad, vagyis a portugál népesség 35,9 százaléka oda lesz. Bulgária lakossága a jelenlegi 7-ről 4 millióra zsugorodik, Romániában pedig 19,4-ről 13,3 millióra csökken a lakosságszám.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)