Emberi szervért versengtek egy tévés vetélkedőben

A bizarr műsorban egy haldokló nő veséje volt a fődíj.

2007. június elsején a holland köztévé ifjúsági csatornáján, a BNN-en adásba került egy új tévés vetélkedő, a De Grote Donorshow, amely arról szólt, hogy három szervtranszplantációra váró versenyző egy halálos beteg 37 éves nőt próbál rábeszélni arra, hogy nekik ajánlja fel a veséjét, amikor – várhatóan pár hónapon belül – meghal. A versenyzők a stúdióban a saját életükről szóló klipekkel és szívhez szóló beszédekkel győzködték a velük szemben ülő nőt, hogy őket válassza a veséje új gazdájának. A donorshow nézői eközben emelt díjas sms-ben üzenhettek a haldokló főszereplőnek – számol be a rendhagyó műsorról a Telex.

tévéműsor, tévénézés, filmnézés, meghökkentő, rémisztő, horror
A nézőkre óriási hatással volt a műsor: 300 százalékkal ugrott meg a holland szervdonorok száma. Fotó: Getty Images

Óriási botrány, hatalmas siker

A műsorból már az előzetes után óriási botrány lett, és még a kormányon belül is vihart kavart a dolog. Az alkotóknak nem titkolt céljuk volt, hogy felhívják a figyelmet az akkori holland egészségügy egyik súlyos problémájára, a szervtranszplantációra várók több ezres tömegére, valamint annak jogi szabályozására. A Grote Donorshow-t a tévécsatornát alapító Bart de Graaf emlékének ajánlották, aki egy gyerekkori autóbalesetben szerzett sérülése miatt évekig várt vesedonorra, és a várólistán volt akkor is, amikor mindössze 35 évesen meghalt veseelégtelenségben.

A donorshow végül hatalmas érdeklődés mellett indult el, a hivatalos statisztikák szerint 1,2 millió néző követte a tévében. Egészen addig a pillanatig a valóságshow-k kliséi szerint ment az egész, amikor a haldokló főszereplő, Lisa hosszú percek idegtépő időhúzása után megnevezte a nyertest. Aztán a név kimondása előtti utolsó pillanatban a műsorvezető félbeszakította, és a kamera felé fordulva közölte a nézőkkel, hogy át lettek verve. A haldokló nő ugyanis egyáltalán nem volt halálos beteg, egy színésznő alakította. A három versenyző ugyan valóban vesetranszplantációra várt, de pontosan tudták, hogy miben vesznek részt, és nem fognak átültethető vesét nyerni.

A botrányos tévés vetélkedő nyomán a hollandok elkezdtek szervdonornak jelentkezni: a tévés vetélkedő 300 százalékkal növelte a szervdonorok számát. 2018 óta pedig minden holland állampolgár szervdonornak számít a halála után, hacsak nem nyilatkozik úgy életében, hogy nem szeretné ezt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra