Fogyatékos fiát neveli: 180 ezer helyett 60 ezret kap

180 ezer helyett csak 60 ezer forintot kap egy pécsi férfi, aki egyedül neveli otthon beteg fiát.

Csató Imrének januárban halt meg a felesége, azóta ő kapja a fogyatékos fia után járó gyermekek otthongondozási díjat (GYOD). Mivel a férfinak rendszeres jövedelme is van - egészségkárosodási járadékot kap, mert egy uránbányában dolgozott - ezt a nagyjából 120 ezer forintot levonják a 180 ezer forintos GYOD-ból, és csak a maradék 60 ezret kapja meg. Az elkeseredett férfi petíciót indított, ezt már csaknem nyolcszázan írták alá - számolt be az esetről az RTL Híradó.

Az apa igazságtalannak tartja az állam eljárását (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images
Az apa igazságtalannak tartja az állam eljárását (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

A fiú, a 32 éves Dávid kiskora óta halmozottan sérült, és súlyos értelmi fogyatékossággal él. Édesanyja januári halála óta apja egyedül gondoskodik róla. 24 órás felügyeletet igényel, ezért Csató Imrének ott kellett hagynia a munkahelyét.

A férfi megdöbbent, miután arról tájékoztatták, hogy ha van rendszeres jövedelme, azt levonják, és csak a különbözetet utalják át. A férfi így éves szinten másfél millió forinttól esik el.

Az apa igazságtalannak tartja az állam eljárását. Azt mondja, a pénz nem elég az élelmiszerre, a rezsire, a gyógyszerekre és a többi alapvető kiadásaikra. Elkeseredettségében petíciót indított, amit már csaknem nyolcszázan írtak alá. Azt akarja elérni, hogy ne vonják le a GYOD-ból az egyéb rendszeres jövedelmet.

Az RTL-nek azt válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a GYOD annak jár, akinek nincs lehetősége teljes munkaidőben dolgozni. Vagyis ez úgynevezett „jövedelmet pótló ellátás, amelynél alapelv, hogy a kieső jövedelmet csak egyféle jogcímen lehet pótolni”.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: