Életünket kockáztathatjuk, ha belekötünk ezekbe a rovarokba

Az év ezen szakaszában lehet a legtöbb lódarazsat látni, amelynek sok ember nem örül. Pedig alapvetően ártalmatlan és hasznos rovarokról van szó – beléjük kötni viszont nem ajánlott.

Magyarországon alapvetően nem él olyan állat, amely komoly veszélyt jelenthet az emberekre, például azért, mert a mérge életveszélyes állapotot okozna. Így, hacsak nem vagyunk allergiások, nem kell tartanunk a rovarcsípésektől sem. Ám ettől még nem árt az óvatosság, főleg, ha a termetes méretű lódarazsakról van szó – hívta fel a figyelmet a témát boncolgató cikkében a 24.hu.

lódarázs, darázs, darázscsípés
A legtöbben nem örülnek, hogy egyre több lódarázs jelenik meg – de jobb békén hagyni őket. Fotó: Getty Images

Most vannak a legtöbben

A lódarázs-kolóniák egyedszáma nyár végén, ősz elején éri el a csúcsot – 1-1 család akár ezernél is több tagból állhat ekkorra. Így aztán nem csoda, ha ebben az időszakban egyre többször találkozunk lakhelyünk környékén ezekkel a rovarokkal. Ha csak véletlenül „beléjük botlunk”, az még nem ad okot aggodalomra. Bonyolítja a helyzetet azonban, ha a közelünkbe fészkeltek – a fészküket ugyanis bármi áron megvédik.

Magyarországon az európai lódarázs fordul elő. 2,5-3,5 centiméteres testhosszával igen termetesnek számít a darazsak között. Hosszú fullánkja több rétegnyi ruhán is képes áthatolni. A fullánk ráadásul visszahúzható, tehát a rovar egymás után többször is képes megcsípni minket – ellentétben a méhekkel, amelyeknek egy csípés után kiszakad a fullánkjuk.

Mi történhet, ha megcsíp minket?

A darazsak csípése jelentős mennyiségű mérget juttat az áldozat szervezetébe. A méreg egyik összetevője hirtelen vérnyomásesést okoz. Ettől viszont még nem lesz igaz az a tévhit, amely szerint három lódarázscsípés megöl egy embert, hét pedig már egy lovat is. Sok mindentől függ, hogy hány csípés után kerül életveszélyes állapotba valaki, allergia vagy a légutak megduzzadása esetén viszont valóban nagy lehet a baj.

A 24.hu által megkérdezett, a darázsirtásban is jártas Barlangi Gergő kártevőirtó hozzátette, a kisebb termetű fajokéhoz képest egy lódarázs csípése sokkal jobban fáj. A szakember egyébként azt tapasztalta, hogy az előző évekhez képest idén nagyjából háromszor több riasztást kaptak a lódarazsakkal kapcsolatban.

Évtizedek óta makacsul tartja magát a tévhit, miszerint darázs- vagy méhcsípés esetén kalciumot kell adni az érintett személynek. Csakhogy a kalcium az esetek túlnyomó többségében semmit sem ér, a súlyos állapotú betegek helyzetén pedig még akár ronthat is.

Nem érdemes házilag belefogni kiirtásukba

A szakértő óva intett mindenkit attól, hogy önállóan megpróbálkozzon a padláson vagy a kertben talált lódarázsfészek megsemmisítésével. Először is azért, mert a rovarok már akkor agresszív védekezésbe kezdenek, ha 2-3 méterre vagyunk a fészküktől. Ha pedig mégis sikerül – 4-5 méteres távolságból – a fészek környékére permeteznünk az irtószerből, az csak azokra a darazsakra fog hatni, amelyekkel érintkeznek – a fészekben lévőknek viszont nem esik bántódásuk, csupán felbőszítjük őket.

Ha mindenképpen szeretnénk megszabadulni a lódarazsaktól – mert például egy olyan helyre fészkeltek, amelyet nem tudunk életünk végéig nagy ívben elkerülni –, inkább hívjunk szakembert. Minden már esetben pedig jobb nem zargatni a fészket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: