Életünket kockáztathatjuk, ha belekötünk ezekbe a rovarokba

Az év ezen szakaszában lehet a legtöbb lódarazsat látni, amelynek sok ember nem örül. Pedig alapvetően ártalmatlan és hasznos rovarokról van szó – beléjük kötni viszont nem ajánlott.

Magyarországon alapvetően nem él olyan állat, amely komoly veszélyt jelenthet az emberekre, például azért, mert a mérge életveszélyes állapotot okozna. Így, hacsak nem vagyunk allergiások, nem kell tartanunk a rovarcsípésektől sem. Ám ettől még nem árt az óvatosság, főleg, ha a termetes méretű lódarazsakról van szó – hívta fel a figyelmet a témát boncolgató cikkében a 24.hu.

lódarázs, darázs, darázscsípés
A legtöbben nem örülnek, hogy egyre több lódarázs jelenik meg – de jobb békén hagyni őket. Fotó: Getty Images

Most vannak a legtöbben

A lódarázs-kolóniák egyedszáma nyár végén, ősz elején éri el a csúcsot – 1-1 család akár ezernél is több tagból állhat ekkorra. Így aztán nem csoda, ha ebben az időszakban egyre többször találkozunk lakhelyünk környékén ezekkel a rovarokkal. Ha csak véletlenül „beléjük botlunk”, az még nem ad okot aggodalomra. Bonyolítja a helyzetet azonban, ha a közelünkbe fészkeltek – a fészküket ugyanis bármi áron megvédik.

Magyarországon az európai lódarázs fordul elő. 2,5-3,5 centiméteres testhosszával igen termetesnek számít a darazsak között. Hosszú fullánkja több rétegnyi ruhán is képes áthatolni. A fullánk ráadásul visszahúzható, tehát a rovar egymás után többször is képes megcsípni minket – ellentétben a méhekkel, amelyeknek egy csípés után kiszakad a fullánkjuk.

Mi történhet, ha megcsíp minket?

A darazsak csípése jelentős mennyiségű mérget juttat az áldozat szervezetébe. A méreg egyik összetevője hirtelen vérnyomásesést okoz. Ettől viszont még nem lesz igaz az a tévhit, amely szerint három lódarázscsípés megöl egy embert, hét pedig már egy lovat is. Sok mindentől függ, hogy hány csípés után kerül életveszélyes állapotba valaki, allergia vagy a légutak megduzzadása esetén viszont valóban nagy lehet a baj.

A 24.hu által megkérdezett, a darázsirtásban is jártas Barlangi Gergő kártevőirtó hozzátette, a kisebb termetű fajokéhoz képest egy lódarázs csípése sokkal jobban fáj. A szakember egyébként azt tapasztalta, hogy az előző évekhez képest idén nagyjából háromszor több riasztást kaptak a lódarazsakkal kapcsolatban.

Évtizedek óta makacsul tartja magát a tévhit, miszerint darázs- vagy méhcsípés esetén kalciumot kell adni az érintett személynek. Csakhogy a kalcium az esetek túlnyomó többségében semmit sem ér, a súlyos állapotú betegek helyzetén pedig még akár ronthat is.

Nem érdemes házilag belefogni kiirtásukba

A szakértő óva intett mindenkit attól, hogy önállóan megpróbálkozzon a padláson vagy a kertben talált lódarázsfészek megsemmisítésével. Először is azért, mert a rovarok már akkor agresszív védekezésbe kezdenek, ha 2-3 méterre vagyunk a fészküktől. Ha pedig mégis sikerül – 4-5 méteres távolságból – a fészek környékére permeteznünk az irtószerből, az csak azokra a darazsakra fog hatni, amelyekkel érintkeznek – a fészekben lévőknek viszont nem esik bántódásuk, csupán felbőszítjük őket.

Ha mindenképpen szeretnénk megszabadulni a lódarazsaktól – mert például egy olyan helyre fészkeltek, amelyet nem tudunk életünk végéig nagy ívben elkerülni –, inkább hívjunk szakembert. Minden már esetben pedig jobb nem zargatni a fészket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra