Egyre jobban elszegényednek az idősek

A 2011-ben bevezetett, inflációkövető nyugdíjrendszer elsősorban az átlagosnál magasabb nyugdíjra jogosultaknak kedvezett, míg az alacsonyabb összeget kapó idősek egyre jobban elszegényedtek.

Habár formálisan inflációkövető a nyugdíjrendszer, egy friss számítás szerint az idősek jelentős többsége fokozatosan elszegényedett az elmúlt években. A 2011-ben bevezetett rendszerrel elsősorban azok jártak jól, akik az átlagnál magasabb járandóságot kaptak - írja a Népszava.

Ilyen időskor vár sokakra itthon A legtöbben kemény, de alacsonyabb hozzáadott értékű munka után, rosszabb egészségi állapottal tudják majd csak elérni a nyugdíjkorhatárt. Hosszabb távon azonban jelentős változás jöhet a szakemberek szerint. Kattintson a részletekért!

Drágultak a gyógyszerek és az élelmiszerek

Tíz évvel ezelőtt született meg a jelenleg is érvényben lévő törvény az inflációkövető nyugdíjemelésről. A döntéshozók a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzésével indokolták a nyugdíjrendszer teljes átalakítását, ám az elmúlt évtized bebizonyította, hogy a nyugdíjemelés ezen módja a legjobb esetben is csak befagyasztotta a 2010-es szintet, az átlag alatti járandóságot kapó szépkorúak nyugdíjainak értékét pedig nem őrzi meg. "Az átlag alatti ellátásban részesülő idősek nagyjából kétharmada vesztese az elmúlt tíz évnek" - mondta ez a lapnak Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke, bemutatva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait felhasználó szakmai anyagot.

Az alapvető élelmiszerek is sokat drágultak az elmúlt években. Fotó: Getty Images
Az alapvető élelmiszerek is sokat drágultak az elmúlt években. Fotó: Getty Images

Az anyagból kiderült, hogy 2019-ig 20 százalékos infláció mellett 30,1 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ugyanakkor az infláció másfélszeresét jelentő növekedés igazi nyertesei az átlag feletti ellátásban részesülők, vagyis minél kevesebbet kap valaki az átlagnyugdíjnál, annál nagyobb a vesztesége. A leginkább rászoruló réteg járandóságának reálértéke ugyanakkor folyamatosan csökken, vásárlóereje pedig romlott. Az inflációba ugyanis rengeteg olyan dolgot beleszámolnak, ami nem érinti az időseket, az élelmiszerek és a gyógyszerek ára viszont bőven inflációt meghaladóan emelkedett.

Az átlagos nyugdíj most 148 450 forint és tavaly majdnem 1,4 millióan kaptak ennél, pontosabban 149 ezer forintnál kisebb ellátást a KSH és a Magyar Államkincstár adatai alapján. Érdemesebb tehát a mediánösszeget figyelembe venni a nyugdíjasok helyzetének leírására, ami tavaly 127 ezer forint volt, idén pedig 132 780 forint. Stikel János szerint Somogyban a nyugdíjasok ötödének még ma sem éri el a nyugdíja a 90 ezer forintot, sőt: a megye szépkorúinak cirka 60 százaléka 90-100 ezer közötti ellátásban részesül.

Minél magasabb nyugdíjjal indult valaki, annál gyorsabban nőtt a havi jövedelme: a 2011-es 96 488 forintos átlagnyugdíj 2020-ra 127 666 forintra nőtt, a változás tehát 31 178 forint. A 60 ezres járandóságról indulva a nyugdíj viszont mindössze 17 100 forinttal nőtt, vagyis 46 százalékkal kevesebbel, mint az átlagnyugdíj.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)