Egyre több orvos keveredik bele a csalási ügybe

Újabb két szegedi orvost és egy szintén szegedi cégvezetőt gyanúsítanak az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben. Így már 44-re nőtt a költségvetési csalással gyanúsított személyek száma – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos nyomozásokat tizenkét nyomozócsoport folytatja. A három új gyanúsítottat kedden fogták el a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a KR NNI és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nyomozói. Lakásaikban, valamint a cég telephelyén az üggyel kapcsolatos iratokat, eszközöket és készpénzt foglaltak le.

orvos megbilincselve
Már 18 orvos gyanusítottja van az ügynek. Fotó: Getty Images

100 milliós támogatást igényeltek jogosulatlanul

Egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég – a nyomozók által beszerzett bizonyítékok alapján – 2018 és 2022 között mintegy 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után. Az illegális tevékenységet a cég ügyvezetője irányította,  az ügyletekbe három orvost is beszervezett. Az orvosok közreműködtek a visszaigénylésekben azzal, hogy különböző ortopéd termékeket írtak fel vényekre – általában vizsgálat nélkül –, mindezt annak ellenére, hogy a betegeknek nem is volt szükségük segédeszközökre. A „csapat” egyértelműen arra törekedett, hogy minél nagyobb haszonra tehessen szert – ismertette a rendőrség.

A nyomozás arra is fényt derített, hogy egy szociális intézmény padlásán „zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, amelyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva”. A termékek között voltak ülőkorzettek, chenaeu-k (vagyis fűzők), járógépek, járókeretek, kerekesszékek, rollátorok, illetve botok is.

Betegek adataival éltek vissza ortopéd szakorvosok
Tavaly novemberben mi is megírtuk, hogy ortopéd szakorvosokat, két asszisztenst, valamint egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát és több alkalmazottját is őrizetbe vette a rendőrség. A gyanú szerint az orvosok csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértően hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Az orvosokat bűnügyi őrizetbe vették

Az elfogott orvosok egyike kapcsolatban állt egy másik, kisebb szegedi céggel is, amely szintén gyógyászati segédeszközöket gyártott. Náluk is többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat – tudatta a rendőrség. A keddi összehangolt akcióban elfogott két orvost, valamint az ügyvezetőt gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás gyanúja miatt. Az orvosokat bűnügyi őrizetbe vették, a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik. Rajtuk kívül gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben érintett harmadik orvost is, aki a Győr-Moson-Sopron megyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már szintén gyanúsított, és jelenleg letartóztatásban van.

Az illegális tevékenységet irányító és a három orvossal kapcsolatban álló nagyobb cég vezetőjét is meggyanúsították. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, őt a Baranya megyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már korábban gyanúsítottként kihallgatták. A kedden elfogott három emberrel együtt már 44 gyanúsítottja van az ügycsoportnak: 18 orvos, 14 cégvezető, 9 alkalmazott és 3 orvosi asszisztens. Jelenleg a 2 őrizetben lévő orvos mellett a visszaélések miatt 15-en vannak letartóztatásban, 11-en bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra