Egymillió ember gondozása került veszélybe

A megemelt rezsi- és üzemanyagárak az ellehetetlenülés szélére sodorják az amúgy is komoly anyagi gondokkal küzdő szociális intézményeket. Többen úgy kalkulálnak, hogy már ősszel be kell zárniuk.

Több szociális intézmény is hónapokon belül bezárhat, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat, és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat – figyelmeztetett a Népszava cikke szerint két szakmai szervezet. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levélben fordult az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkárhoz. Számításaik szerint az egyeztetés nélkül bejelentett változtatások a kisebb ellátóknál már idén év végéig is több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmillió forintos költségvetési hiányt generálnak. 

Jóformán minden költségük drasztikusan emelkedik

Az intézmények közületi nagyfogyasztónak számítanak, így a megemelkedő áram- és gázszámlák gyakorlatilag működésképtelenné teszik őket – figyelmeztetnek a szakemberek. Hozzátették: a szociális szakma sem ebben az évben, sem a 2023-as elfogadott költségvetésben nem látja a megemelkedő kiadások fedezetét. Beláthatatlan következményei lesznek annak is, ha a falu- és tanyagondnokok, a segítő szolgálatok munkatársai vagy az utcai szociális munkát végzők nem tudnak eljutni autóikkal, kisbuszaikkal azokra a helyekre, ahol jelenleg rendszeresen megjelennek és a rászorulók számítanak a segítségükre.

szociális segély
A legszegényebb régiókba is nehezebben juthatnak el az adományok. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A rezsi- és benzinköltségek megugrásán túl az ágazat helyzetét a katamódosítás negatív hatása, a jövő évi béremelés – főként a minimálbéremelés – fedezetének előteremtése és az étkeztetés költségeit drasztikusan megemelő infláció is súlyos mértékben növeli. Ennek a folyamatnak pedig az lesz az előre látható következménye, hogy csökkentik vagy teljesen megszüntetik a szolgáltatásokat, bezárnak intézményeket és elküldenek dolgozókat. Első körben a civil szektorban működő egyesületek, alapítványok szűnhetnek meg a szakértők szerint.

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót. Ma nincs olyan intézmény az országban, amelynek fenntartója nyugodtan tudna készülni a télre – összegzik tapasztalataikat a szakmai szervezetek, akik a nyílt levélben kérik a korábbi szociális, ma gondoskodáspolitikai államtitkártól az egyeztetést ebben a témában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)