Csirkehúshiány jöhet a boltokban

Ha nem emelik az átadói árakat a baromfiágazatban, egyre több olyan termelő lesz, akinek nem éri majd meg a baromfi tenyésztése - figyelmeztet Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt egy évben jelentősen nőttek a költségek az ágazatban, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten befagyasztja a kormány - idézi az Infostart Csorbai Attilát. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: nem a fogyasztói ár rögzítése a probléma, hanem az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakat, mint ahogyan a költségeik felmerültek.

Ennek okai alapvetően a kereskedelemben keresendők, mutatott rá az elnök-vezérigazgató. Az árakat lényegében a kereslet-kínálat viszony a határozza meg: ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat.

A tartós veszteség elképzelhetetlen

Az egekben a búza ára Jelenleg kétszer annyiba kerül a búza tonnája, mint 2021 elején. A szakember szerint elképzelhető, hogy további drágulás is jöhet, és azt is elárulta, mi áll a jelenség hátterében.

Ideig-óráig előfordulhat, hogy valaki nem termel jövedelmezőséget, ennek ellenére fönntartja a tevékenységét, hiszen minden termékpályán vannak jobb és rosszabb időszakok, mondja Csorbai Attila. Hozzátette: az viszont, hogy tartósan veszteséget termeljen egy-egy ágazat, nem képzelhető el. Ebben az esetben a termelő fogja azt mondani, hogy "köszöni szépen, ebben a tevékenységben nem akar részt venni", és onnantól kezdve ez a helyzet végigfut a termékpálya egészén. Ha a termelő nem helyez le megfelelő mennyiségű csirkét, akkor 6 hét múlva nem jelenik meg a vágócsirke a vágófeldolgozó-üzemeknél, így a boltokba sem fog tudni szállítani.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: