Brutális zöldség-gyümölcs árnövekedést hozott a tavasz

A paradicsom kétharmadával, a körte negyedével kerül többe, mint tavaly.

Nem a hangulat, hanem az élelmiszerárak emelkedtek a tavasz beköszöntével Magyarországon. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom kétharmadával drágult tavalyhoz képest, a körte 25, a kígyóuborka 24, a kaliforniai paprika pedig 16 százalékkal - adta hírül az RTL Híradó.

dsada
Drága lett a paradicsom, nem sárga. Fotó: Getty Images

Az étkezési paprika kilója 1700 forint a miskolci piacon. A vásárlók szerint ilyen gyorsan emberemlékezet óta nem drágultak a zöldségek. A Terméktanács egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számít az egy évvel korábbinál. Ráadásul egy elhúzódó országos aszály jobban növelheti az árakat. Jelenleg az aszály már ősz óta tart. Csak az ország keleti, határmenti területein nincs aszály, és a legrosszabb helyzetben az ország középső része van.

A szakértő szerint a drágulás oka az Ukrajna elleni orosz agresszió. A háború miatt megemelkedtek a fuvarköltségek, ami egy importterméknél jelentős tényező. Ráadásul a magas infláció és a gyenge forint erősíti ezt a hatást - mondta Kelemen Péter, a Fruitweb vezetője. A cégeknek felével ugrott meg az energia- és ötödével a bérköltségük. Ezt tetézi az országos aszály, és a termelés költségeinek emelkedése is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)