Brutális zöldség-gyümölcs árnövekedést hozott a tavasz

A paradicsom kétharmadával, a körte negyedével kerül többe, mint tavaly.

Nem a hangulat, hanem az élelmiszerárak emelkedtek a tavasz beköszöntével Magyarországon. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom kétharmadával drágult tavalyhoz képest, a körte 25, a kígyóuborka 24, a kaliforniai paprika pedig 16 százalékkal - adta hírül az RTL Híradó.

dsada
Drága lett a paradicsom, nem sárga. Fotó: Getty Images

Az étkezési paprika kilója 1700 forint a miskolci piacon. A vásárlók szerint ilyen gyorsan emberemlékezet óta nem drágultak a zöldségek. A Terméktanács egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számít az egy évvel korábbinál. Ráadásul egy elhúzódó országos aszály jobban növelheti az árakat. Jelenleg az aszály már ősz óta tart. Csak az ország keleti, határmenti területein nincs aszály, és a legrosszabb helyzetben az ország középső része van.

A szakértő szerint a drágulás oka az Ukrajna elleni orosz agresszió. A háború miatt megemelkedtek a fuvarköltségek, ami egy importterméknél jelentős tényező. Ráadásul a magas infláció és a gyenge forint erősíti ezt a hatást - mondta Kelemen Péter, a Fruitweb vezetője. A cégeknek felével ugrott meg az energia- és ötödével a bérköltségük. Ezt tetézi az országos aszály, és a termelés költségeinek emelkedése is.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra