Betegséget terjesztenek a német kolbászok

A Németországba - például a müncheni sörfesztiválra - utazók ne fogyasszanak a Wilke Wurstwaren vállalat által előállított kolbásztermékekből - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A cég termékeit Magyarországon nem értékesítik.

Az észak-hesseni állategészségügyi hivatal azonnali hatállyal bezárta a Wilke Wurstwaren vállalat Twistetal-Berndorfban lévő gyárát. A cég termékeinek fogyasztásával ugyanis 2 halálesetet és 37 megbetegedést is összefüggésbe hoztak - közölte oldalán a Nébih.

kolbász, kolbászfélék, kolbászfogyasztás, liszteriózis, pizzaszalámi, lisztéria baktérium, sörfesztivál
Betegséget terjesztenek a német kolbászok. Fotó: iStock

Veszélyes kolbászok

A Robert Koch Intézet szerint 99,6 százalék a valószínűsége annak, hogy a liszteriózisos megbetegedéseket a vállalat által gyártott pizzaszalámiban és főzött kolbászában található Listeria monocytogenes baktérium okozta.

Minőségi probléma a népszerű grillételeknél - részletek itt!

A betegséget terjesztő termékeket a Wilke Waldecker Fleisch- und Wurstwaren GmbH & Co. KG nevű cég gyártja. A figyelmeztetés a DE EV 203 EG ováljelű szalámikra és kolbászokra vonatkozik, minőségmegőrzési időtől függetlenül. Németországon kívül Belgiumba, Dániába, Ausztriába, Hollandiába, Svédországba, Írországba és Franciaországba biztosan került a problémás termékekből.

Pontos elosztási lista még nem áll rendelkezésre, azonban az eddigi információk alapján Magyarországra nem érkeztek a cég termékeiből - hangsúlyozta a hivatal.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció